Visaliberalisering Turkije: niet marchanderen met voorwaarden
EP-leden maken zich ernstige zorgen over het feit dat Turkije tot nog toe weinig voortgang heeft geboekt in het voldoen aan de EU-voorwaarden voor visumliberalisering voor Turkse burgers. De voorwaarden werden gesteld in het EU-Turkije akkoord van 18 maart over het indammen van de vluchtelingenstroom naar de EU.
De Nederlandse minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert i, bracht in herinnering dat de verklaring van 18 maart een al lopend proces, gebaseerd op een goedgekeurd stappenplan uit 2013, versnelde: "Het is niet simpelweg een cadeau voor President Erdogan of een concessie, maar iets waar wij allemaal voordeel bij hebben, miljoenen Europese toeristen en miljoenen Turken, inclusief mensenrechtenactivisten." Desalniettemin beaamde ze "dat Turkije nog veel huiswerk te doen staat".
Commissaris Dimitris Avramopoulos i erkende ook dat Turkije voortgang moet maken, maar zei dat hij denkt dat Ankara een flinke spurt zal maken om de noodzakelijke hervormingen eind juni door te voeren. "Maar wij doen geen water bij de wijn", garandeerde hij EP-leden.
Mariya GABRIEL i (EVP, BG) sprak namens haar fractie steun uit voor het plan, maar stelde dat Turkije aan alle voorwaarden voor visumliberalisering moet voldoen alvorens het EP erover stemt. "We hebben tijd nodig om de details uit te werken, de positie van de Raad te bestuderen en we willen waarborgen zien", aldus Gabriel.
Tania Fajon i (S&D, SL) zei ook dat de EU geen compromissen met Turkije moet sluiten zonder dat aan de voorwaarden is voldaan. Onder meer de antiterreurwetgeving en bescherming van persoonsgegevens moet geregeld zijn. "Wij kunnen geen uitzonderingen toestaan, want die zullen een boemerangeffect hebben", aldus Fajon.
Helga Stevens i (ECR, BE) stelde dat de voorwaarden voor Turkije nauwgezet moeten worden voldaan en dat er geen sprake kan zijn van dubbele standaarden, vooral ook omdat het om een kandidaat-lidstaat gaat. Ze zei "zich te schamen voor de onverantwoordelijke opstelling van de Commissie richting een dictator".
De criteria voor visumvrij reizen moeten worden vervuld, benadrukte Sophie in´t Veld i (ALDE, NL). "Europa wordt gechanteerd door President Erdogan omdat we zwak en verdeeld zijn." Ze betreurt het dat EU-leiders "deals sluiten met dictators" omdat ze het niet eens kunnen worden over een gemeenschappelijk Europees vluchtelingenbeleid.
Marie-Christine VERGIAT i (GUE/NGL, FR) stelde dat President Erdogan zijn zinnen heeft gezet op het installeren van een autoritair regime. "Ik ben voor visumliberalisering, maar niet tegen elke prijs en niet door onze ogen te sluiten voor wat er eigenlijk gaande is in Turkije".
Rebecca HARMS i (Groenen/EFA, DE) wees op het groeiende aantal mensenrechtenschendingen in Turkije en zei dat de EU niet afhankelijk van Turkije zou moeten zijn, maar het heft in eigen hand moet nemen om, samen met de VN, met oplossingen te komen voor de vluchtelingencrisis. "Het is een fout om nabuurschapsbeleid en vluchtelingenbeleid met elkaar te mengen", besloot ze.
Fabio Massimo Castaldo i (EFDD, IT) uitte forse kritiek op "het illegale akkoord tussen de EU en Turkije" en waarschuwde dat "Erdogan onze vriend niet kan zijn".
Marine Le Pen i (ENF, FR) noemde het idee om Turken visumvrije toegang tot de EU te verlenen "compleet idioot". Zij voegde eraan toe dat President Erdogan migratie gebruikt als wapen tegen de EU.
Om het gehele debat terug te kijken, klik op links aan rechterzijde.
REF. : 20160511IPR26802