Turkije en vluchtelingen: debat over visa, herziening 'Dublin', Schengen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 mei 2016, 12:11.

Visaliberalisering voor Turkije, migratie en de gevolgen van de vluchtelingencrisis op het Schengengebied komen vanaf 15:00 uur aan bod in een serie debatten met Eerste Vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans, Commissaris voor migratie Avramopoulos en het Nederlandse Raadsvoorzitterschap.

EP-leden zullen eerst ingaan op het Commissievoorstel voor een aanpassing van de Dublinverordening, die regelt welk land verantwoordelijk is voor het behandelen van asielaanvragen. Vervolgens debatteren ze met Commissie en raad over de vraag hoe de Schengenzone, waarin in principe vrij gereisd kan worden, in ere kan worden hersteld nu dat enkele lidstaten opnieuw grenscontroles hebben ingevoerd.

Turkije moet aan voorwaarden voor visaliberalisering voldoen

Tgeen 18:00 uur volgt een debat met Commissie en Raad over de voortgang die Turkije heeft gemaakt in het licht van de afspraken over visumvrij reizen. Op 4 mei heeft de commissie een voorstel gedaan dat Turkse burgers vrij zou stellen van de visumplicht voor EU-landen, ook al voldoet Turkije nog niet aan alle gestelde voorwaarden. EP-leden zullen er waarschijnlijk op aandringen dat aan alle voorwaarden wordt voldaan alvorens te beginnen met de voorbereiding van de benodigde wetgeving.

Maatregelen op het gebied van visaliberalisering vallen onder de gezamenlijke besluitvormingsprocedure (Raad en Parlement).

U kunt de plenaire debatten rechtstreeks volgen via en EbS+.

REF. : 20160504IPR25773