Stap in de zelfrijdende auto

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op dinsdag 10 mei 2016, 16:28.

Instappen in een zelfrijdende auto toekomstmuziek? Niet voor de Europese Transportministers. Op 14 april maakten zij een rit over de openbare weg in Amsterdam. Een primeur.

Zelf auto’s dichtbij zien

Op zaterdag 14 mei krijg je zelf de kans om de auto's van dichtbij te zien. Hoewel je niet zelf mag rijden, kun je wel achter het stuur kruipen. En om een indruk te krijgen van hoe een zelfrijdende auto werkt, is er tijdens de open dag van het Europagebouw ook een demonstratie van zelfrijdende auto's.

Op het terrein zijn een Tesla en een BMW te bezichtigen. Kom langs tussen 12.00 en 16.00 uur en ervaar zelf hoe de toekomst van autorijden eruitziet.

Voordelen zelfrijdende auto's

Auto's krijgen steeds meer automatische functies. Denk aan automatisch inparkeren, remassistentie en automatisch filerijden. Ook staan de auto’s steeds meer in contact met elkaar en met de infrastructuur door de uitwisseling van informatie. Dit alles biedt veel voordelen. Denk aan:

  • Meer veiligheid;
  • Minder CO2 i-uitstoot;
  • Een betere doorstroming van het verkeer;
  • Een comfortabelere manier van vervoer en meer rust voor de passagiers;
  • Efficiënter gebruik van de infrastructuur en minder files;
  • Meer mogelijkheden van vervoer voor doelgroepen die minder mobiel zijn, zoals mensen die op het platteland wonen, ouderen of mensen met een beperking.

Meer weten?

Naast de demonstratie van de zelfrijdende auto's is er tijdens de open dag nog veel meel te beleven. Zo is er een optreden van de marinierskapel met trompetist Eric Vloeimans en beantwoordt minister Koenders tijdens een interviewsessie vragen van het publiek over Europa. Bekijk het hele programma op eu2016.nl/opendag

Wil je meer weten over de zelfrijdende auto? Bekijk dan de film.

Download deze video