Het klimaat en wij: een kwestie van aanpassen
Hoe passen we ons aan het veranderende klimaat aan? Dat is de hoofdvraag op de conferentie Adaptation Futures 2016 die van 10 tot 13 mei gehouden wordt als vervolg op het klimaatakkoord van Parijs. In Rotterdam bespreken 1700 deelnemers uit meer dan 100 landen goede en minder goede praktijkvoorbeelden van klimaataanpassing.
Conferentie eerste keer in Europa
Na Australië, de Verenigde Staten en Brazilië vindt de tweejaarlijkse conferentie Adaptation Futures in 2016 voor het eerst in Europa plaats. Geen verrassing: klimaatverandering staat hoog op de Europese onderzoeksagenda en Nederland heeft een inspirerend Deltaprogramma en is EU-voorzitter. De Nederlandse regering, de Europese Commissie i en Provia (The Global Programme of Research on Climate Change Vulnerability, Impacts and Adaptation) haalden de conferentie dan ook naar de Maasstad.
Geen onderhandelingen, wel kennisdelen
Anders dan in Parijs gaat het in Rotterdam om het delen van kennis. Die is nodig om de aanpassing aan de klimaatverandering te laten slagen. ‘Als EU-voorzitter wil Nederland dat we van elkaar leren. Alle sessies slaan daarom een brug tussen wetenschap en praktijk. Wat is het maatschappelijke probleem? Wat zijn de onderzoeksvragen? Wat zijn de uitkomsten van onderzoek? Hoe pas je die toe in de praktijk? Wat werkt wel en wat niet? Die kennis vormt de springpank naar aanpassingsvermogen, zegt Christiaan Wallet van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de projectleider van Adaptation Futures 2016.
Klimaataanpassing als business case
Adaptatie kost veel geld. Daarom is er op 11 mei aandacht voor klimaataanpassing als business case. Wallet: ‘Overheden, ngo’s en bedrijven kunnen daar werk van maken. Neem nu zelfstandig ondernemers in Afrika. Die hebben vaak geen toegang tot microkredieten. Met financiering kunnen zij investeren in een product of machine en klimaatadaptatie mogelijk maken. Dat bevordert hun sociaal-economische ontwikkeling en biedt kansen voor het bedrijfsleven.’
Belangen combineren
De meeste eyeopeners komen van geslaagde en minder geslaagde praktijkvoorbeelden. ‘We zoeken vaak naar technische oplossingen voor klimaatadaptatie. Maar projecten slagen vooral als die zijn ingebed in een economisch en sociaal systeem. Zo heeft Bangladesh, dat zeer kwetsbaar is voor de zeespiegelstijging, meer baat bij een oplossing gebaseerd op het bundelen van gemeenschappelijke belangen. De oplossing zit dan bijvoorbeeld in een sluis die omwonenden onderhouden. Dan gaat waterveiligheid hand in hand met werkgelegenheidvoor burgers en projecten voor ondernemers uit de regio. Met meer draagvlak tot gevolg’, zegt Wallet.
De kracht van ecosystemen
Meerdere vliegen in één klap slaan kan ook door de kracht van de natuur te benutten. Waar de Hollandse duinen bescherming en drinkwater bieden, zorgen mangroves aan de kust van Indonesië voor minder erosie en meer biodiversiteit. Tijdens de conferentie komen binnen het thema Ecosystemen meer van zulke praktijkvoorbeelden aan bod.
Themasessies en plenaire sprekers
De conferentie telt 155 themasessies, 7 high-level round tables en 13 excursies. Daarin komen alle thema’s rond klimaatverandering aan bod, waaronder:
-
-Steden en infrastructuur;
-
-Volksgezondheid;
-
-Ecosystemen en adaptatie gebaseerd op ecosystemen;
-
-Verminderen van risico’s op rampen ;
-
-Financiën en investeringen.
Onder de 26 plenaire sprekers vallen Christiana Figueres, hoofd van het VN klimaatbureau, en Koningin Maxima i, speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Minister Schultz van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu opent de conferentie, staatssecretaris Dijksma sluit deze af.
Na elke dag verschijnt een samenvatting van de sessies en het plenaire dagprogramma op deze pagina.