Migratie-akkoord EU-Turkije: niet perfect maar wel meest realistisch om crisis aan te pakken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 april 2016, 12:38.

Woensdagochtend debatteerden EP-leden met Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de conclusies van de Europese top van 18 maart, waarin met Turkije is afgesproken dat migranten en asielzoekers die aankomen op de Griekse eilanden, worden teruggestuurd naar Turkije.

Een grote meerderheid van de parlementsleden uitte zorgen over het akkoord met Turkije. Ze vroegen de Commissie en de Raad om de situatie nauwlettend te volgen, vooral waar het gaat om mensenrechten en vrijheid van meningsuiting in Turkije. Ook beweringen dat Turkije Syrische vluchtelingen zou terugsturen naar Syrië, moeten worden onderzocht. Bovendien vroegen parlementariërs zich af of Turkije wel kan gezien worden als 'veilig land' voor vluchtelingen.

Veel parlementsleden twijfelen of het akkoord in praktijk wel zal werken. Volgens hen zullen mensensmokkelaars nu gewoon alternatieve routes zoeken. Sommigen zijn bezorgd over het gebrek aan personeel om de migrantenstroom in Griekenland op te vangen en over de leefomstandigheden voor asielzoekers. Anderen benadrukten dan weer dat dit akkoord, hoewel niet perfect, op dit ogenblik de meeste realistische oplossing is om de situatie de baas te kunnen worden.

De parlementsleden gaven ook hun prioriteiten mee voor de aangekondigde hervorming van de Dublin III-verordening die aangeeft welke lidstaat verantwoordelijk is voor de verwerking van een asielverzoek. Ze benadrukten dat lidstaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de afspraken over verhuizing en hervestiging na te komen. Ze herhaalden de noodzaak om te zorgen voor veilige en legale manieren om Europa te bereiken.

U kunt de verklaringen hier terugkijken:

Donald Tusk (deel 1), voorzitter van de Europese Raad

Donald Tusk (deel 2), voorzitter van de Europese Raad

Jean-Claude Juncker (deel 1), voorzitter van de Europese Commissie

Jean-Claude Juncker (deel 2), voorzitter van de Europese Commissie

Manfred Weber (EPP, DE)

Gianni Pitella (S&D, IT)

Syed Kamall (ECR, UK)

Guy Verhofstadt (ALDE, BE)

Gabriele Zimmer (GUE/NGL, DE)

Rebecca Harms (Groenen/EVA, DE)

Nigel Farage (EFDD, UK)

Harald Vilimsky (ENF, DE)

Zoltán BALCZÓ (NI, HU)

#euco #EUTurkey #refugeecrisis

REF. : 20160408IPR22136