Pact van Amsterdam op de goede weg

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 8 april 2016.

Leden van de Urban Development Group kwamen Op 6 en 7 april in Amsterdam bijeen om het ‘Pact van Amsterdam’ en de Partnerschappen te bespreken. Experts op het gebied van stedelijke ontwikkeling en vertegenwoordigers van steden en EU-instellingen zaten met elkaar aan tafel om het Pact weer een stap verder te brengen.

Startschot

Het Pact van Amsterdam geeft het formele startschot voor de Europese Agenda Stad. De bijeenkomst was een vervolg op de EU Urban Agenda Working Group van 16 maart.

Knelpunten

In de ochtend werd de voortgang van het Pact van Amsterdam besproken en was er aandach voor de concept raadsconclusies. De middag stond voor een deel in het teken van een presentatie door Europa Decentraal. Zij lichtten hun bevindingen toe over knelpunten voor steden in de Europese regelgeving. Daarna deelden vier thematische Partnerschappen (huisvesting, integratie van migranten en vluchtelingen, armoede, luchtkwaliteit) hun updates met de deelnemers en zijn ervaringen uitgewisseld.

Positief

Het Pact werd weer positief ontvangen en er was veel waardering voor de verbeteringen. Er wordt nu in samenwerking met de lidstaten, vertegenwoordigers van steden en EU-instellingen hard gewerkt aan een nieuwe versie. Deze versie wordt tijdens de DG-meeting over stedelijke ontwikkeling op 12 mei voorgelegd. Op 30 mei wordt het Pact door de Europese ministers verantwoordelijk voor stedelijke ontwikkeling bekrachtigd.