#EYE2016: het Parlement opent zijn deuren voor 7.500 jonge Europeanen
Op 20-21 mei biedt het Europees Jongerenevenement in Straatsburg een unieke kans aan 7.500 jonge Europeanen om hun stem te laten horen. Op een moment dat Europa wordt geconfronteerd met crises op vele fronten zullen de deelnemers, allen tussen 16 en 30 jaar oud, ideeën en visies kunnen uitwisselen over de toekomst van de EU. Als follow-up wordt een rapport met de besproken ideeën voorgelegd aan de leden. Volg #EYE2016 voor nieuws in aanloop naar het evenement!
EYE biedt jongeren een kans om ideeën uit te wisselen en innovatieve oplossingen voor cruciale vragen voor de toekomst te ontwikkelen. Deze tweede editie van het Europees Jongerenevenement brengt jonge Europeanen samen met Europese besluitvormers en zal politieke en educatieve activiteiten combineren met een leuke, feestelijke sfeer.
EYE richt zich dit jaar op vijf hoofdthema's:
-
•Oorlog en Vrede: perspectieven voor een vreedzame planeet;
-
•Apathie of Deelname: agenda voor een levendige democratie;
-
•Uitsluiting of Toegang: harde aanpak Jeugdwerkloosheid;
-
•Stagnatie of Innovatie: werk van morgen;
-
•Omvallen of succes: nieuwe methodes voor een duurzaam Europa.
Met meer dan 150 activiteiten en ruim 50 jongerengroepen en organisaties die bijdragen aan het organiseren van de activiteiten, zullen de ideeën van de deelnemers als een bron van inspiratie voor de leden dienen en dit najaar in verschillende parlementaire commissies worden besproken.
Deelnemers aan EYE komen uit alle EU-lidstaten, maar ook uit kandidaat-lidstaten en de buurlanden. De gemiddelde leeftijd is 21 jaar. In een welkombrief aan de deelnemers, schreef EP-voorzitter Martin Schulz i: "Met jullie bijdrage aan een bruisende Europese democratie, zullen jullie het verschil voor de toekomst maken. Dit stemt mij optimistisch over de enorme taak voor ons."
Samen met de belangrijkste politieke kwesties, zal het programma ingaan op cultuur, wetenschap en maatschappelijke veranderingen. Onder de bevestigde gastsprekers zijn: Denis Mukwege, laureaat Sacharovprijs 2014; Ensaf Haidar, echtgenote van laureaat Sacharovprijs 2015, Raif Badawi; Europees commissaris i voor Werkgelegenheid Marianne Thyssen i en de Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti.
EYE blijft niet beperkt tot de aanwezigen: jongeren in heel Europa kunnen online meedoen. Vooruitlopend op het evenement in mei kunnen jongeren op de officiële pagina op Facebook over-EYE-gerelateerde onderwerpen met elkaar in gesprek gaan. Met de hashtag #EYE2016 blijf je ook op de hoogte evenals door het downloaden van de EYE app via de links aan de rechterkant.