Diplohacks in verschillende Europese steden

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op donderdag 31 maart 2016, 14:17.

Transparantie staat hoog op de agenda tijdens het Nederlands voorzitterschap. Daarom organiseren verschillende ambassades Diplohacks in april en mei. Ook is er een online app competitie en is er een unconference in juni in Amsterdam.

Besluitvorming transparanter

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken riep vorig jaar op om met digitale technologie 'de zwarte doos te openen en het licht aan te doen in Brussel'. Hiermee bedoelt hij dat de besluitvorming in Europa transparanter moet worden. Open data is hiervoor het belangrijkste middel. Nu nog is veel data die de EU publiceert niet makkelijk leesbaar of toepasbaar.

TransparancyCamp Europe

De diplohacks maken deel uit van TransparancyCamp Europe. Daarbij hoort ook een online app competitie waarin iedereen in Europa wordt uitgedaagd om de beste app of toepassing te ontwikkelen die meer inzicht geeft in het Europese besluitvormingsproces.

Unconference

De finale van de online app competitie en de diplohacks vindt plaats tijdens een unconference op 1 juni in Amsterdam. Daar gaan verschillende doelgroepen - NGO’s, de IT-sector, de overheid - het gesprek aan over de transparantie van de Europese Unie. Iedereen is vrij zijn of haar visie op de verbetering van de Europese transparantie te geven.

Diplohacks in april en mei

Tijdens Diplohacks werken techies, designers, entrepreneurs, mensenrechtenexperts en diplomaten aan innovatieve manieren om de besluitvorming in Europa transparanter te maken.

Op 8 en 9 april vindt een Diplohack plaats in Athene. Op 15 en 16 april in Budapest, op 22 en 23 april in Bratislava, op 25 april in Praag, op 29 en 30 april in Brussel en op 12 mei in Stockholm en Wenen.