Beveilig kerncentrales maximaal tegen terreur

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 31 maart 2016.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Economische Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie over de zwakke beveiliging van onze kerncentrales tegen terrorisme.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Beveilig kerncentrales beter tegen terrorisme’*?
  • 2. 
    Deelt u onze visie dat het onacceptabel en zeer zorgelijk is dat er op dit moment, zeker met het oog op de terreurdreiging, in Nederland slechts onbewapende beveiligers bij kerncentrales staan?
  • 3. 
    Hoe duidt u de oproep van de Amerikanen om ook in Nederland kerncentrales te beveiligen met teams op het terrein van de centrale, die uitgerust zijn met automatische geweren?
  • 4. 
    Kunt u aangeven waarom in Nederland kerncentrales slechts beveiligd worden op het niveau van landen als Slowakije en Argentinië?
  • 5. 
    Bent u bereid het verstandige advies van de Amerikaanse nucleaire veiligheidsexperts zo spoedig mogelijk op te volgen? Zo neen, waarom niet?

*http://m.ad.nl/ad/m/nl/1012/Nederland/article/detail/4272713/2016/03/30/Beveilig-kerncentrales-beter-tegen-terrorisme.dhtml