Noodhulp, hervorming Europese wetgeving en better governance

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op dinsdag 15 maart 2016, 12:56.

Een akkoord over noodhulp binnen de Europese Unie, afspraken over hervorming van Europese wetgeving en een discussie over beter bestuur in de lidstaten. Dit zijn enkele onderwerpen waar de ministers van Europese Zaken zich op 15 maart in Brussel over buigen.

Noodhulpinstrument

Het noodhulpinstrument werd op 2 maart voorgesteld door de Europese Commissie en wordt door de Raad van ministers aangenomen. In het licht van de vluchtelingencrisis heeft de Unie zeer snel besloten om ook in EU-lidstaten humanitaire steun te kunnen bieden.

Hervorming wetgeving

De lidstaten stemmen eveneens in met hervorming van de Europese wetgeving. Aan de hervormingen liggen prioriteitstelling, concurrentiekracht, inspraak en transparantie ten grondslag. "Het is duidelijk dat in een Unie van 28 lidstaten duidelijke afspraken nodig zijn over de prioriteiten waar de EU zich op moet richten. Een effectieve unie vereist dat we scherp kijken naar wat Europees kan, wat Europees moet en hoe dat het beste kan” zei minister Koenders in Brussel. Modernisering van de Europese wetgeving kan niet zonder de nauwe betrokkenheid van burgers, bedrijven en overheden.

Better Governance

In de Raad wordt ook gesproken over het versterken van openbaar bestuur in de lidstaten om de fundamenten van de EU te verstevigen. Minister Koenders lanceerde dit thema, onder de naam Better Governance, een jaar geleden in zijn Europa-speech. Vertrouwen in elkaars openbaar bestuur moet het vertrouwen van lidstaten onderling, en dat van burgers en ondernemers in de EU versterken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het nakomen van Europese begrotingsafspraken, maar ook om handhaving van regels voor de interne markt en goede service van ambtenaren aan burgers in alle lidstaten. Lidstaten kunnen hun resultaten verbeteren door van elkaars ervaringen te leren en goede voorbeelden van elkaar over te nemen.