Innoverend op weg in Europa

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 14 maart 2016, 17:16.

Een primeur voor Europa! Op 13 maart konden Amsterdammers op straat kennismaken met de auto van de toekomst. De zelfrijdende F015 Luxury in Motion van Mercedes toerde door de hoofdstad.

De innovatieve conceptauto was in de loop van de dag blikvanger op diverse plaatsen in de stad. Minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen was niet de enige die ermee op de foto ging.

Aanloop

De rondrit hoort bij de aanloop naar de informele bijeenkomst van Europese transportministers op 14 april. Die dag staat in het teken van zelfrijdende auto’s en voertuigen die met elkaar en verkeercentrales kunnen communiceren.

Vanaf eind maart rijden vanuit verschillende Europese landen vrachtwagens in treintjes naar Rotterdam (‘truck platooning’). Europese automerken sturen hun zelfrijdende auto’s naar Amsterdam om daar de ministers naar de EU-vergadering te brengen.

Groene en slimme mobiliteit

Minister Schultz heeft groene en slimme mobiliteit op de agenda gezet. De ontwikkelingen gaan razendsnel en roepen veel vragen op rond aansprakelijkheid, cybersecurity, data, privacy en infrastructuur. Omdat transport per definitie over grenzen heen gaat, is veel meer Europese samenwerking nodig.

Tegelijk met de bijeenkomst is in het EYE museum de Innovation Expo.