Koenders voert namens EU dialoog met Mali, Senegal en Ghana over aanpak migratie

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 14 maart 2016, 11:12.

Op verzoek van Hoge Vertegenwoordiger Mogherini zal minister Koenders namens de EU i de politieke dialoog met Mali, Senegal en Ghana over migratie voeren. Hiertoe zal hij 14-17 april een bezoek brengen aan deze landen. Nederland is nu Voorzitter van de Raad van de Europese Unie i.

Duurzame oplossing crisis

Minister Koenders: 'Naar aanleiding van de tragedies op de Middellandse zee hebben we met onze Afrikaanse partners afspraken gemaakt om de migratieproblematiek aan te pakken. Ik ben hoopvol dat we samen met Mali, Senegal en Ghana stappen kunnen zetten om mensensmokkel tegen te gaan en de grondoorzaken van migratie aan te pakken. Dit is nodig om een duurzame oplossing te vinden voor de huidige crisis en nieuwe crises in de toekomst te voorkomen.' Koenders en Mogherini spraken af dat ze snel met de Europese collega's in de Raad van Buitenlandse Zaken verder spreken over de migratiedialogen.

Aanpakken migratie

De Afrikaanse Landen en de Europese Unie zien een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid in het aanpakken van migratie. Dit is vorig jaar vastgelegd tijdens een top tussen de Europese Unie en de Afrikaanse partners in Valletta. Minister Koenders: 'Er wordt hard gewerkt om de gemaakte afspraken in de praktijk te brengen. De politieke dialogen met de Afrikaanse landen moeten ervoor zorgen dat we sneller tot praktijkafspraken en op maat gemaakte ondersteuningspakketten komen die per land verschillen.'

Mensensmokkel tegengaan

De afspraken richten zich bijvoorbeeld op het tegengaan van mensensmokkel, grensbewaking en samenwerking bij de terugkeer van migranten. Mede op verzoek van Nederland wordt door de EU en Afrikaanse landen ingezet op economische ontwikkeling en werkgelegenheid voor jongeren. Dit om ervoor te zorgen dat mensen in eigen land toekomstperspectief hebben. De projecten worden gefinancierd vanuit het Europese Trust Fund dat speciaal voor dit doel opgezet is. Dit komt naast eventuele bilaterale hulp van lidstaten.