EU-Grondrechtenagentschap: relevant in vluchtelingencrisis

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016, 9:29.

Continuïteit, relevantie en impact. Met deze drie kernwoorden presenteerde Michael O’Flaherty, de nieuwe directeur van het EU-Grondrechtenagentschap, op 8 maart zijn prioriteiten in de Raadswerkgroep i Fundamentele Rechten (FREMP).

Eerste zitting

Het was de eerste zitting onder Nederlands voorzitterschap i van deze Raadswerkgroep, die gaat over grondrechten, burgerrechten en vrij verkeer van personen.

Continuïteit

O’Flaherty wil met (veld)onderzoek regelgeving en beleid toetsen aan de realiteit en de beleving van mensen. Zij zijn immers de dragers van mensenrechten. Hij herhaalde de visie van de FRA raad van toezicht dat uitbreiding van het mandaat van het FRA naar politie- en justitiesamenwerking gewenst is. In het nieuwe vijfjarige Multi-Annual Framework vanaf 2018 moet de sociaal-economische dimensie van het Handvest meer aandacht krijgen.

Relevantie

Het agentschap wil relevant zijn in actuele uitdagingen, zoals de vluchtelingencrisis. ‘Be relevant to real issues in real time’, aldus O’Flaherty. Het FRA gaat maandelijks rapporteren over de situatie, vooral rond kinderrechten. Voor het Europees Parlement maakt het agentschap een rapport over criteria voor veilige landen van herkomst. De directeur is blij met de seminars die EU-voorzitter Nederland heeft gewijd aan EU-waarden en het Handvest.

Impact

Het FRA moet impact hebben in de ‘big issues’ en zichtbaar bijdragen aan verbetering. Het gaat daarbij voor O’Flaherty niet alleen om de krantenkoppen, maar ook om de rechten van kwetsbare groepen in onbekende hoeken van Europa. Het agentschap wil nadrukkelijk samenwerken met nationale mensenrechteninstituten en ngo’s om de impact van mensenrechtenstandaarden in de lidstaten te vergroten. Dit onder meer via het Fundamental Rights Platform. O’Flaherty moedigde de Raad aan vaker gebruik te maken van de mogelijkheid om het FRA te laten adviseren.