Blog Marith Volp, Voorzitter van de Politieke Voorbereidingsgroep Mensenhandel. "Een gesprek over mensenhandel in het digitale tijdperk: een niche"

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 10 maart 2016.

Op 14 maart vindt alweer de derde interparlementaire conferentie plaats die de Staten-Generaal in het licht van het Nederlandse EU-Voorzitterschap organiseren. En in tegenstelling tot de COSAC-voorzittersbijeenkomst en de Artikel 13-conferentie -conferenties die ieder half jaar terugkeren - is er specifiek voor gekozen om het onderwerp mensenhandel in het digitale tijdperk nader te belichten.

Dat onder leiding van Nederland in Europees verband wordt gesproken over mensenhandel is niet nieuw. Ruim vijf jaar geleden, in 2010, organiseerde de Tweede Kamer ook een conferentie over dit onderwerp. Aanleiding toen was het tienjarig bestaan van de Nederlandse Rapporteur Mensenhandel. Gekoppeld aan de conferentie was de tentoonstelling 'Journey’ - grote zeecontainers op het Plein, waarin bezoekers werden meegenomen in de levensverhalen van slachtoffers van mensenhandel. De verhalen waren indrukwekkend. Helaas is het probleem sindsdien niet verdwenen; In het laatste rapport van de Europese Commissie[1] over mensenhandel wordt gesproken over meer dan 30.000 geregistreerde slachtoffers in de periode 2010-2012. Dit betreft zonder twijfel slechts het topje van de ijsberg. Ook anno 2016 is mensenhandel een probleem dat landsgrenzen doorkruist en dat we als nationaal parlement alleen niet kunnen oplossen. Daarom is het nodig en goed dat we tijdens de conferentie met elkaar als Europese volksvertegenwoordigers hierover spreken.

Er is gekozen voor een nieuwe focus op het gebied van mensenhandel, namelijk mensenhandel in het digitale tijdperk. We leven in een wereld waarin het internet en andere social media een steeds grotere rol spelen. Welke invloed heeft dit op mensenhandel? En, misschien nog wel belangrijker: hoe kan het een rol spelen in het opsporen en berechten van daders? In die zin is de voortgaande digitalisering een vijand én een bondgenoot.

Ik denk dat ik namens de hele Politieke Voorbereidingsgroep spreek als ik zeg dat ik trots ben op het programma dat we hebben neergezet. Corinne Dettmeijer, de Nederlandse Rapporteur Mensenhandel, en haar medewerkers hebben daar een belangrijke rol in gespeeld - en we zijn haar en haar team veel dank verschuldigd! Het programma begint aankomende zondag, 13 maart, met een film- en discussieavond onder leiding van Leif Coorlim, journalist voor CNN en executive director van het CNN Freedom Project. De volgende dag, maandag 14 maart, hebben we voor alle deelnemers, vertegenwoordigers van alle Europese landen, een vol programma in petto. Met interessante key-note sprekers en panelsessie waarin we met elkaar en de deskundigen in discussie gaan. Ik ben in het bijzonder trots dat Henriette Akofa Siliadin, zelf slachtoffer geweest van mensenhandel, bereid is om haar levensverhaal met ons te delen. Haar verhaal is de belangrijkste motivatie om ons in te zetten tegen mensenhandel.

In de middag spreken we ook over migratie; een zelfstandig onderwerp, dat tegelijkertijd sterk verwant is aan het thema mensenhandel. Het is een onderwerp dat ons politieke en publieke debat domineert, en daarom een prominente plek heeft gekregen in het programma. De Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, opent het middagprogramma, en aansluitend zijn er key-note lezingen van vertegenwoordigersvan onder meer het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken van de Europese Unie, Frontex en het Refugee Agency van de Verenigde Naties.

Het doel van de conferentie ligt primair in het kennisdeling en het uitwisselen van ervaringen. Ik zie er naar uit om, samen met mijn collega parlementariërs uit de EU-lidstaten, te zoeken naar nieuwe oplossingsrichtingen voor deze twee maatschappelijke problemen die onze volle aandacht verdienen.