Rutte capituleert voor Turkse dictator

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op woensdag 9 maart 2016, 12:41.

Voorzitter, ‘Rutte moet Erdogan harder aanpakken.’ Dat zei de hoofdredacteur van de Nederlandse uitgave van Zaman, het dagblad dat door de Turkse staat in de ban is gedaan. Maar helaas voor deze Turkse journalisten capituleerde onze premier al voor de dictator uit Ankara.

De deal tussen de EU en Turkije is 1 grote grap. Het is een waardeloos akkoord waarbij jaarlijks 6 miljard euro wordt uitgekeerd aan een autoritaire staat. Over de rug van migranten chanteert Turkije zich de EU in. En over een paar maanden kunnen de Turken al visumvrij reizen.

En wat krijgt de EU daarvoor terug? Helemaal niets. De asielzoekers zullen gewoon blijven komen. De migrantenruil zal netto niets aan de instroom veranderen. Turkije laat ons in het onderhandelingsspel lachend alle hoeken van de kamer zien. De EU zit in de tang bij Erdogan.

Voorzitter, slecht gedrag wordt beloond. Terwijl de Turken de persvrijheid hebben afgeschaft, durven de Europese leiders hierover niets te zeggen. Eigen principes over democratie en mensenrechten worden goedkoop overboord gegooid. Niet Turkije, maar de EU is reeds de zieke man van Europa.

Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen? Het antwoord is Angela Merkel. Zij heeft met haar welkomstbeleid Europa in brand gezet. En dit kabinet durft hier nog steeds geen afstand van te nemen. Het is zowel laf als naïef.

De oplossing is helemaal niet zo moeilijk. Wij zeggen het volgende:

Maak geen afspraken met onbetrouwbare partners.

Laat Turkije nooit toetreden tot de EU.

Leg een vlootblokkade aan in de Egeïsche zee en stuur migranten terug naar de Turkse kust.

Sluit de eigen grenzen voor nieuwe asielzoekers en vang de asielzoekers op in de eigen regio.

Voorzitter, om op het laatste punt door te gaan. Het is een schande dat de rijke golfstaten al jarenlang helemaal niets doen. Er is daar genoeg geld en ruimte. Is de staatssecretaris bereid om deze landen eindelijk te wijzen op hun verantwoordelijkheid? Graag een reactie.

Het kabinet moet aansluiten bij het gezonde realisme van de Oost-Europese landen. Zij zijn niet bereid om nieuwe asielzoekers op te nemen en zullen het voorstel voor een luchtbrug vetoën. Mijn fractie zegt: Als er al een luchtbrug moet komen dan alleen om afgewezen asielzoekers terug te sturen.

Voorzitter, premier Rutte heeft ons land met deze deal in de uitverkoop gedaan. Het plan is net als de vorige keer gedoemd om te mislukken. Nederland verdient een kabinet dat eindelijk opkomt voor het nationale belang.

Ik sluit af met de volgende vragen:

Hoeveel asielzoekers verwacht het kabinet nu dat er per jaar minder naar Europa gaan komen?

Wie gaat bepalen wie een vluchteling is? Gaat Turkije of de EU dit doen?

Acht dit kabinet daar Turkije serieus toe in staat?

Hoe gaat zij voorkomen dat er met het afsluiten van de Balkanroute nieuwe routes ontstaan, bijvoorbeeld via Libië?

Dank u wel.