Themaconferentie mensenhandel in het digitale tijdperk

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 9 maart 2016.

Na de COSAC-voorzittersbijeenkomst en de zogenoemde Artikel 13-conferentie, legt het Nederlandse parlement nu de laatste hand aan de voorbereidingen voor de conferentie over mensenhandel - een thema dat de Eerste en Tweede Kamer zelf hebben geagendeerd. De focus van de conferentie ligt op de vraag wat de invloed van voortgaande digitalisering is - heeft het internet patronen veranderd, en hoe kan het worden ingezet om slachtoffers te beschermen en om daders te vervolgen? Tijdens de conferentie is ook aandacht voor de migratieproblematiek, die momenteel in het brandpunt van de politieke en publieke belangstelling staat. Parlementariërs uit de EU-lidstaten kunnen er met elkaar over in gesprek, op 14 maart in de Ridderzaal.

De conferentie wordt ingeleid door een informele documentaire- en discussieavond op zondagavond 13 maart. Op deze avond wordt de verbinding gelegd tussen de moderne verschijningsvormen van mensenhandel en de kansen die onder meer het internet biedt bij de bestrijding er van. De leiding van deze avond is in handen van Leif Coorlim, journalist voor CNN en Executive Director van het CNN Freedom Project. Aan de hand van clips uit nieuwsitems en documentaires over mensenhandel vindt discussie plaats met de deelnemers, waarbij ook externe deskundigen aanwezig zullen zijn.

Deelnemers kunnen zich nog altijd aanmelden voor de conferentie via deze link.