Europese besluitvorming moet transparanter worden

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op donderdag 3 maart 2016, 11:47.

Het kabinet zet zich in voor meer transparantie van het Europese besluitvormingsproces, om het draagvlak voor de Europese Unie i te vergroten. Minister Koenders i (Buitenlandse Zaken) heeft op 1 maart een brief gestuurd naar de Tweede Kamer met de initiatieven die hiervoor genomen worden.

Een transparante Europese Unie vraagt vooral een gezamenlijke inzet van de Europese instellingen en lidstaten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de implementatie van het inter-institutioneel akkoord Betere Wetgeving. In dit akkoord zijn de EU-instellingen ook op het gebied van transparantie enkele belangrijke principes overeengekomen. Een voorbeeld hiervan is het oprichten van een gemeenschappelijke database, een portaal waar de informatie en documenten van de EU-instellingen toegankelijk en overzichtelijk beschikbaar zijn, of een register voor gedelegeerde handelingen. De Raad van Algemene Zaken (RAZ) zal zich in juni buigen over de vraag hoe de transparantie van het Europees besluitvormingsproces beter kan.

Wedstrijd beste app over besluitvorming

Ook organiseert het Nederlandse voorzitterschap voor het eerst TransparencyCamp Europe. Het eerste onderdeel bestaat uit een app-competitie. Op basis van open data wordt een ieder in Europa uitgedaagd de beste app of toepassing te ontwikkelen die meer inzicht geeft in het Europese besluitvormingsproces. Door verschillende Nederlandse ambassades in Europa, zoals Brussel, Wenen, Athene en Praag wordt de challenge georganiseerd, diplohacks genaamd. Het tweede onderdeel van bestaat uit een unconference op 1 juni 2016 in Amsterdam. Een uncoference is een conferentie waarbij het programma wordt bepaald door de deelnemers. De unconference heeft als doel een gesprek aan te gaan over de transparantie van de Europese Unie tussen verschillende doelgroepen: open data en transparantie NGO’s, de IT-sector, de journalistiek, de academische wereld, de politiek, de overheid en de start-up scene.