Resultaten Europese expertbijeenkomst: snellere toegang tot innovatieve medicijnen

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 2 maart 2016, 13:34.

De eerste stappen naar een nieuwe manier van kijken naar markttoelating en vergoeding van innovatieve medicijnen zijn gezet. Op uitnodiging van minister Edith Schippers i (VWS) spraken meer dan 100 experts uit heel Europa hierover in Amsterdam.

Steeds meer innovatieve medicijnen

Er komen steeds meer innovatieve medicijnen beschikbaar. Goed nieuws voor patiënten die ze nodig hebben. Maar omdat deze medicijnen vaak bedoeld zijn voor een kleine groep mensen, is er niet altijd voldoende onderzoeksdata beschikbaar. Het duurt daarom langer de werkzaamheid, veiligheid en toegevoegde waarde van deze middelen lastig vast te stellen. En hoe langer het duurt, hoe langer patiënten moeten wachten tot deze nieuwe middelen verkrijgbaar zijn.

Proces markttoelating versnellen

Minister Schippers wil de markttoelating van nieuwe medicijnen tijdens het EU-voorzitterschap versnellen. 'We moeten in Europa samen kijken hoe we medicijnen waar patiënten echt op zitten te wachten snel bij hen kunnen krijgen, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Dit moet hand in hand gaan met de betaalbaarheid. Wat hebben we er aan als een medicijn wel toegelaten, maar volledig onbetaalbaar is? Voor innovatieve medicijnen is goede samenwerking op het gebied van markttoelating en vergoeding in een vroeg stadium nodig. Nu werken autoriteiten die hier over gaan zowel nationaal als internationaal nog teveel los van elkaar.'

Drie vragen centraal

De experts keken naar methoden van versnelde of voorwaardelijke markttoelating en vergoeding en het delen van onderzoeksgegevens tussen verschillende landen en autoriteiten. Zij gingen in op drie vragen: Welke producten moeten sneller beschikbaar komen? Welke voorwaarden stellen we hieraan? En welke procedures moeten beter op elkaar aan sluiten?

Urgentie breed gedeeld

In de discussies werd duidelijk dat experts het eens zijn over het belang samen op te trekken. Een toekomstbestendig Europees systeem vraagt zowel om nieuwe elementen in de toelating als nieuwe vergoedingsmethoden. Betere samenwerking tussen autoriteiten voor markttoelating en voor vergoeding is cruciaal voor snelle en betaalbare toegang tot innovatieve medicijnen.

Resultaten

De uitkomsten van de conferentie komen in april aan de orde bij de de Raad van Ministers van Volksgezondheid. Ministers uit de 28 EU-lidstaten bespreken dan het Europese geneesmiddelenbeleid, onder voorzitterschap van Schippers.