Geef openheid van zaken over MH17

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op dinsdag 1 maart 2016, 17:11.

Voorzitter, het beleid van geheimzinnigheid is diep geworteld in Den Haag. Dat stelde RTL-journalist Pieter Klein in een van zijn columns. En hij slaat daarmee de spijker op zijn kop.

De nasleep van de aanslag op de MH17 wordt gekenmerkt door verkrampte geheimhouding en laks optreden. We zagen al eerder een kabinet dat de Kiev-briefing in de doofpot wilde stoppen. En de afgelopen maanden blijkt dat het helemaal niets doet om alle radarbeelden te bemachtigen.

Verder worden de notulen van de ministerraad en de interviews met de bewindspersonen geheim gehouden. Het toont wederom aan dat het kabinet iets te verbergen heeft.

Maar ook de OVV betracht geen openheid van zaken. Cruciale vragen over de verdwenen radarbeelden en het niet horen van de Oekraïense en Russische luchtverkeersleiders worden niet beantwoord. Zij weigert uit te leggen waarom de verklaring van Oekraïne over het niet-functioneren van de civiele radars haaks staat op het onderzoeksrapport.

Het voedt het wantrouwen onder de bevolking. Nabestaanden hebben al een Werkgroep Waarheidsvinding opgericht die de overheid kritisch gaat volgen. Het falende optreden is schrijnend om te zien.

Wij zeggen tegen het kabinet: houd op met die geheimhouding en zorg samen met de OVV voor duidelijkheid. Het wordt tijd dat de waarheid boven water komt.

Voorzitter, het kabinet heeft voor en na de aanslag veel fouten gemaakt. In de eerste dagen verzuimde minister Timmermans meteen naar Moskou te vliegen om te onderhandelen over de repatriëring. Daarna blunderde hij met zijn verhaal over het mondkapje.

Ook werd een vlucht met handvuurwapens teruggezonden. Onze politiemensen en marechaussees werden in Oost-Oekraïne ongewapend op pad gestuurd. Een onverantwoord besluit dat ernstige gevolgen kon hebben.

De focus op de ICAO-website was een hele slechte keuze. Wij zeggen: versterk onze nationale inlichtingenpositie. Deze bleek namelijk onvoldoende ten tijde van de aanslag. Geef de AIVD de wettelijke verplichting om onderzoek te doen naar de veiligheid van vliegroutes en luchtvaartmaatschappijen daarover te informeren.

Voorzitter, het OM verwacht later dit jaar zicht te hebben op de daders. Wij roepen de premier op om dan keihard met de vuist op tafel te slaan. Het wordt tijd dat deze moordenaars eindelijk worden uitgeleverd en bestraft.

Dank u wel.