Rutte informeert Kamer verkeerd over Groene Draeck

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op dinsdag 1 maart 2016, 15:41.

Voorzitter, van de Teeven-deal tot de MH17 en van de EU-naheffing tot het aantal verwachte asielzoekers, dit kabinet liegt en bedriegt. De burger en de volksvertegenwoordiging worden iedere keer compleet voor de gek gehouden.

Ook bij de kwestie over de Groene Draeck heeft premier Rutte de Kamer structureel verkeerd geïnformeerd. Jarenlang stonden de onderhoudskosten voor 50.000 euro in de financiële jaarverslagen. In werkelijkheid bedroegen deze elk jaar meer dan het dubbele.

Het aanvullend onderhoud was niet incidenteel, zoals de premier de Kamer deed geloven, maar structureel.

Premier Rutte zei jarenlang niets. De waarheid werd niet verteld. Het is absurd en totaal onacceptabel.

Ik heb de volgende vragen:

Waarom heeft de premier de Kamer voortdurend de verkeerde cijfers gemeld?

Wilde hij voorkomen dat er weer ophef zou ontstaan over de kosten voor de Groene Draeck?

Begrijpt hij dat het wantrouwen van de bevolking over de kosten van het Koninklijk Huis zo alleen maar groter wordt?

Ziet de premier in dat de burgers het helemaal zat zijn dat zij iedere keer voor de gek worden gehouden?

Tweede termijn

Voorzitter, deze minister-president verkondigt echt onzin over de onderhoudskosten. Het is niet voor niets dat dit binnen de ministeries bekend staat als ‘ritselen met begrotingsposten.’

Het onderhoud aan de plezierjacht kostte tussen 2004 en 2015 maar liefst anderhalf miljoen euro. De boot wordt als een marine-fregat onderhouden, terwijl het bijna nooit vaart. Het is gekkenwerk. Het wordt tijd dat deze koninklijke geldsmijterij wordt gestopt.

Daarom is het logisch dat de hoofdgebruiker van dit zeiljacht betaalt voor deze kosten. Prinses Beatrix ontvangt jaarlijks een forse uitkering van de Nederlandse Staat.

Is de premier bereid om haar, en niet de belastingbetaler, te laten opdraaien voor deze enorme kosten?