Wachtgeldregeling EU-commissarissen versoberd
De wachtgeldregeling voor hoge EU-ambtsdragers als commissarissen wordt maximaal twee jaar. Bovendien wordt deze gekoppeld aan de duur van de zittingstermijn. De pensioenleeftijd gaat omhoog van 65 naar 66 jaar. Dit is vandaag onder Nederlands voorzitterschap vastgesteld door de Raad van de Europese Unie.
Nederland heeft in 2015 het initiatief genomen om de arbeidsvoorwaarden van de hoge EU-ambtsdragers zoals EU-politici en -rechters te versoberen. Onder het Nederlands voorzitterschap is het gelukt om deze versobering door te voeren en af te ronden. “Deze afspraken zijn een flinke stap vooruit. We zullen de uitwerking op de voet blijven volgen”, aldus minister Koenders.
Minder wachtgeld
Nederland heeft het recht op wachtgeld weten terug te dringen van drie naar maximaal twee jaar. De opbouw wordt gerelateerd aan de duur van de termijn: als een Commissaris bijvoorbeeld zeven maanden in functie is, krijgt hij of zij maximaal zeven maanden wachtgeld. Wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, heeft niet langer recht op wachtgeld. Naast de modernisering van de wachtgeldregeling en de verhoging van de pensioenleeftijd wordt ook de pensioenopbouw verlaagd, gaan hoge EU-ambtsdragers een bijdrage betalen aan hun ziektekostenverzekering en wordt de verhuisvergoeding gemaximeerd. De nieuwe regeling geldt voor nieuwe benoemingen en herbenoemingen.