Koenders: 'Geen uitruil veiligheid en mensenrechten'

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 29 februari 2016, 13:23.

‘Zelfs wanneer we te maken hebben met het grofste geweld, kan en mag er geen sprake zijn van een uitruil tussen veiligheid en mensenrechten; integendeel, oplossingen en beleid zijn effectiever en duurzamer als ze stevig wortelen in de rechtsstaat.’

Dit zei minister Koenders op 29 februari in Genève. Daar sprak hij namens de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, Federica Mogherini i, de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties toe.

Vluchtelingencrisis

Koenders benadrukte dat, om de vicieuze cirkel van geweld en mensenrechtenschendingen in de diverse crises van vandaag te doorbreken, de grondoorzaken moeten worden aangepakt.

Hij noemde de inspanningen van de EU bij onder meer de bescherming van vrouwenrechten, civil society en mensenrechtenverdedigers. Ook in de vluchtelingencrisis blijft de EU pal staan voor het recht op asiel en bescherming van mensenrechten voor iedereen.