Dijsselbloem wil groei wereldeconomieën op peil houden

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2016, 12:44.

De ontwikkeling van de wereldeconomie staat hoog op de agenda van minister Jeroen Dijsselbloem i tijdens zijn bezoek aan China. Als voorzitter van de Europese Raad van Economische en Financiële Zaken (‘de Ecofin i’) neemt Dijsselbloem deel aan de zogenoemde G20 i in Shanghai op vrijdag 26 en zaterdag 27 februari. De G20 is de vergadering van vertegenwoordigers van de grootste wereldeconomieën.

Versterken

Dijsselbloem zal daar benadrukken dat de noodzaak van structurele hervormingen, mogelijkheden voor investeerders en een stabiel begrotingsbeleid van groot belang is. ,,Onze economieën moeten alles doen om de groei op peil te houden en waar mogelijk te versterken,’’ zei Dijsselbloem tijdens een persmoment in Shanghai, voorafgaand aan de G20.

Vereenvoudiging van de handel

Een dag eerder bezocht Dijsselbloem Beijing, waar hij ontmoetingen had met verschillende Chinese politici. Daarbij ging het onder meer over vereenvoudiging van de handel tussen Europa en China, bijvoorbeeld door barrières weg te nemen. ,,China laat stap voor stap meer invloed van de markt toe. Dat is de goede agenda.’’