Inspectieraad wil platform goed toezicht in Europa

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 22 februari 2016, 14:33.

De Inspectieraad wil een platform creëren om goed toezicht en handhaafbare regelgeving te hebben in Europa. Met de conferentie ‘Enforcement in a Europe without borders’ op 23 februari stimuleert de Inspectieraad de start van zo’n platform. In de Inspectieraad werken de verschillende rijksinspecties samen.

Met het initiatief voor samenwerking op Europees niveau zet de Inspectieraad een nieuwe stap om toezicht professioneler en effectiever te maken. “Als Nederlandse rijksinspecties hoeven we niet te wachten op oplossingen van elders om dat voor elkaar te krijgen”, zegt Inspectieraad-voorzitter Jan van den Bos. “We kunnen zelf een platform creëren voor dialoog en verbetering.”

Principes voor goed toezicht

In 2014 heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) principes voor goed toezicht vastgesteld. De Inspectieraad gebruikt deze als basis voor internationale kennisuitwisseling en samenwerking.

Discussie over samenwerking

Tijdens de conferentie discussiëren ruim 130 bestuurders uit alle EU-lidstaten over de OESO-principes. Bijvoorbeeld:

  • Hoe kunnen betere regels de handhaving verbeteren?
  • Hoe kan internationale samenwerking helpen om het toezicht te versterken?
  • Welke best practices zijn er? En hoe kunnen inspecties daar internationaal mee verder?

Sprekers over uitdagingen en kansen

Jan van den Bos van de Inspectieraad schetst in zijn inleiding de uitdagingen en kansen voor internationale samenwerking tussen Europese toezichthouders. Sprekers zijn Annetje Ottow (Universiteit Utrecht), Nick Malyshev (OESO) en Elizabeth Golberg (Europese Commissie). Daarnaast presenteren onderzoekers van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur een essaybundel over grensoverschrijdende samenwerking tussen nationale inspecties.