Minister Ploumen informeert Europees parlement over humanitaire wereldtop

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 17 februari 2016, 10:58.

Op 23 en 24 mei 2016 vindt in Istanbul de eerste World Humanitarian Summit (WHS) plaats. Nederland stelt alles in het werk om de top tot een succes te maken. Als voorzitter hecht Nederland veel belang bij een sterke en eensgezinde EU.

De EU wil tijdens de World Humanitarian Summit het belang van internationale humanitaire principes en recht onderstrepen. Daarnaast wil de EU het humanitaire systeem voor noodhulp hervormen. Dit moet leiden tot meer effectiviteit en efficiency bij de verlening van noodhulp. Om humanitair leed te voorkomen hebben landen een gedeelde verantwoordelijkheid, die zich ook uitstrekt tot conflictpreventie. Tot slot zou ontwikkelingssamenwerking een vast onderdeel moeten zijn van de hulpmaatregelen bij langdurige crises.

Extra aandacht voor innovatie en de bescherming van ontheemde vrouwen

Ter voorbereiding op de WHS vraagt Nederland als voorzitter extra aandacht voor innovatie in de humanitaire sector. Voorbeeld is het gebruik van Big Data om humanitaire nood beter in kaart te brengen. Vluchtelingen en ontheemden zijn volgens Nederland gebaat met een combinatie van humanitaire hulp, conflictpreventie en ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast wil Nederland extra aandacht voor de kwestbare positie van vrouwen en meisjes. Zij zijn in noodsituaties extra kwetsbaar.