Europese grondrechten en nationale wetgeving

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 17 februari 2016, 10:00.

Wat kunnen EU-lidstaten in hun wetgeving concreet met het Europese Handvest van de Grondrechten?

Het Handvest verbiedt onder meer elke vorm van discriminatie op grond van nationaliteit.

Het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie bevat de belangrijkste rechten van burgers. Instellingen en organen van de EU moeten zich eraan houden. Maar dat geldt ook voor de lidstaten bij de uitvoering van EU-recht.

Grondrechten in de praktijk

Wanneer is het Handvest van toepassing voor de lidstaten? En met welke instrumenten kunnen ze hun nationale wetgeving eraan toetsen? Deze vragen staan centraal op een seminar dat Nederland als EU-voorzitter op vrijdag 19 februari in Amsterdam organiseert.

Uitwisseling

Meer dan honderd experts uit de Europese lidstaten en Europese instellingen wisselen op het seminar ervaringen en oplossingen uit. Er zijn inleidingen van minister Ronald Plasterk i (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Eurocommissaris Věra Jourová i (Justitie, consumentenrechten en gendergelijkheid) en professor Michael O’Flaherty (directeur van het Bureau voor de grondrechten van de EU).