Asielzoekers alleen opvangen buiten Nederland

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op donderdag 11 februari 2016, 18:42.

Voorzitter, afgelopen jaar kwamen er bijna 60.000 asielzoekers naar ons land. Dit jaar kan dat aantal zelfs oplopen tot 90.000. Dat is volstrekt onhoudbaar.

Ik wijs op het miljard aan opvangkosten, de druk op de sociale zekerheid, de zorgkosten, de duizend geweldsincidenten rond asielzoekerscentra en de enorme integratieprobleem die alleen maar nog groter zullen worden.

Voorzitter, de huidige situatie gaat het absorptievermogen van ons land ver te boven. Al vanaf het begin van de asielcrisis vraagt VNL de regering een maximum aantal asielzoekers te formuleren, zoals Oostenrijk heeft gedaan. Wanneer komt het kabinet met een antwoord? Hoeveel asielzoekers kan Nederland volgens dit kabinet aan?

Verder, Voorzitter, presenteerde onze fractie een initiatiefnota om ontmoediging tot speerpunt van het asielbeleid te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het cash leefgeld te vervangen door een bonnensysteem - zoals ook in de Verenigde Staten gebeurt - en de voorrangsregeling bij huisvesting volledig te schrappen.

De aantallen moeten drastisch omlaag. Niet door ons lot in handen te leggen van het chanterende Turkije, maar door enkel opvang in de regio en structurele herinvoering van grenscontroles. Maar het kabinet wil niet. En brengt Nederland in gevaar.

Voorzitter, ik vraag het kabinet of het wel op zijn minst bereid is om de asielprocedure uit te besteden, in aansluiting op het Australische model. Maak afspraken met stabiele Maghreb-landen zoals Marokko zodat we daar asielzoekerscentra neerzetten, in plaats van hier. En dat we daar de procedure afwikkelen, in plaats van hier. De Britten pleitten hier al in 2003 voor. Destijds sprak men over Transit Processing Centers. Een prachtig idee!

Op die manier gaan we illegaliteit tegen, besparen we enorme kosten, nemen we de sociale spanningen in Nederland weg en wordt er aansluiting gevonden bij de culturele achtergrond van asielzoekers, iets waar zelfs links Nederland vrolijk van kan worden. En: we houden al die gelukszoekers buiten de deur.

In plaats van in een smoking andermans grappen voorlezen, kan de premier zijn tijd beter besteden aan het stoppen van de asielinstroom en het stoppen van de afbraak van ons land.

Dank u wel.