Europese aanpak antibioticaresistentie in zorg en veehouderij
Europese landen gaan samen antibioticaresistentie aanpakken in de zorg en de veehouderij. Dat is het resultaat van de conferentie Antimicrobiële resistentie op 10 februari in Amsterdam. Minister Edith Schippers i (VWS) en staatssecretaris Martijn van Dam i (EZ) ontvingen op deze conferentie collega’s en experts uit 28 Europese lidstaten i.
Nederlandse primeur
Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie i bracht Nederland bewindslieden van Volksgezondheid en Landbouw bijeen om de dreiging van antibioticaresistentie te bespreken. Deze One Health-aanpak geeft aan hoe cruciaal samenwerking tussen beide sectoren is op dit thema. Naast vertegenwoordigers uit 28 lidstaten namen ook Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO (World Health Organization), Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis i (Gezondheid en Voedsel) en Maria Helena Semedo, vice-directeur generaal van de FAO i (Food and Agriculture Organization) deel aan de conferentie. Ook niet-EU-landen als Zwitserland en Noorwegen waren aanwezig.
Betere infectiepreventie, minder antibioticagebruik
Schippers waarschuwde dat de wereld het risico loopt om een van de kostbaarste geneesmiddelen uit de geschiedenis te verliezen. ‘Het is tijd voor actie. Laten we voorkomen dat we over 10 jaar moeten concluderen dat we hebben gefaald.’ Zij pleitte onder andere voor betere infectiepreventie en terughoudender gebruik van antibiotica. Ook moeten er nieuwe antibiotica en alternatieven voor antibiotica komen. Betere diagnostiek moet leiden tot een effectieve en spaarzame inzet van antibiotica. Daarnaast moeten we bestaande mogelijkheden tot Europese samenwerking bij grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen beter benutten.
Beperk antibiotica bij dieren
Staatssecretaris Van Dam riep op het gebruik van voor de volksgezondheid kritische antibiotica bij dieren sterk te verminderen. Ook wees hij op het belang van een gezamenlijke aanpak. ‘Het gaat dan om de combinatie van gezondheidszorg en veehouderij, maar ook om samenwerking tussen landen onderling. Bacteriën stoppen niet bij de grens. Andere landen onderschreven de oproep van Schippers en Van Dam tot actie.
Beslissingen tijdens Raden
Deze conferentie is de opmaat naar de informele en formele Europese Raden die later dit voorjaar afzonderlijk voor Volksgezondheid en Landbouw plaatsvinden. Het is de bedoeling dat EU-lidstaten op deze raden besluiten nemen. Hierover vindt in Europa de komende maanden meer overleg plaats.