Interparlementaire conferentie NL-voorzitterschap over begroting en economische stabiliteit

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 11 februari 2016.

Tweede interparlementaire conferentie Nederlands EU-Voorzitterschap

Op woensdag 17 februari 2016 vindt in het Europees Parlement i in Brussel de tweede interparlementaire conferentie plaats, die de Eerste en Tweede Kamer organiseren in het kader van het Nederlands EU-Voorzitterschap. Dit keer is dat samen met het Europees Parlement.

Deze halfjaarlijkse conferentie over 'Stability, Economic Coordination and Governance’ - informeel bekend als de Artikel 13-conferentie - vindt plaats op grond van het door de parlementen van de Europese Lidstaten i bekrachtigde Verdrag inzake Stabiliteit, Coördinatie en Bestuur i in de Economische en Monetaire Unie i. Dit verdrag bepaalt aan welke Europese criteria nationale begrotingen moeten voldoen. Artikel 13 van dat verdrag verplicht tot het samen door Europees Parlement en nationale parlementen organiseren van een conferentie over onderwerpen uit het verdrag. De conferentie is uitgegroeid tot hèt platform voor informatie-uitwisseling tussen nationale parlementen en het Europees Parlement over het begrotingsbeleid van de lidstaten.

Tijdens de conferentie spreken parlementariërs uit de 28 EU-lidstaten en het Europees Parlement over onder meer de effectiviteit van het begrotingsbeleid, en economische groei, convergentie en concurrentievermogen. Daarbij komen vooral ook 'best practices’ aan bod. De verschillende programmaonderdelen van de huidige conferentie richten de blik vooral op de toekomst. Na jaren van discussie over elkaar opvolgende Europese en nationale maatregelen om de economische crisis te bestrijden, bespreken de parlementariërs nu vooral het financieel-economisch beleid voor de langere termijn.

De conferentie wordt geopend door de Voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz i, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib i. Ook de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol i, is bij de opening aanwezig. De drie inhoudelijke sessies worden gezamenlijk voorgezeten door een lid van het Nederlandse parlement en een lid van Europees Parlement. Op de conferentie spreken onder meer minister Jeroen Dijsselbloem i, in zijn functie als Voorzitter van de Eurogroep i, de Franse EU-Commissaris voor Economie en Financiën Pierre Moscovici i en de directeur van het Centraal Planbureau i, Laura van Geest.

De Artikel 13-conferentie is de tweede van zes conferenties die het Nederlandse parlement (in dit geval samen met het Europees Parlement) organiseert tijdens het Nederlandse EU-Voorzitterschap. Het overkoepelende thema van de parlementaire dimensie is 'bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’. Kernelementen zijn samenwerking tussen de nationale parlementen onderling en met het Europees Parlement. De conferenties hebben een interactief karakter, zowel in de vorm van de conferenties (meer ruimte voor dialoog) als door gebruik te maken van de website en een speciale app.

Meer informatie over de conferenties treft u aan op deze website.