Meer geld en slagkracht voor de politie

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op woensdag 10 februari 2016, 16:42.

Voorzitter, we zeiden het al veel vaker. De enorme asielinstroom gaat de spankracht van onze samenleving ver te boven. Dat zien we ook bij de politie. Maar liefst tien procent van de capaciteit gaat inmiddels op aan het handhaven van de openbare orde bij asielzoekerscentra en het registreren en begeleiden van asielzoekers.

6000 politiemensen kunnen daardoor niet voor andere taken worden ingezet. Het gaat ten koste van bijvoorbeeld de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Dit is echt onacceptabel. Nederland wordt onder Rutte II steeds onveiliger.

Samen met het chronische tekort aan middelen breekt de asielinstroom de politie op. Wij zeggen daarom: Sluit de grenzen voor asielzoekers en geef de politie direct extra budget. Maar dit kabinet weigert en blijft zo spelletjes spelen met de nationale veiligheid.

Voorzitter, zelfs in deze erbarmelijke situatie voeren agenten taken uit die helemaal niets met politiewerk te maken hebben. Zo worden burgers, die kritiek hebben op de komst van AZC’s geïntimideerd met huisbezoeken. Ook werkt de politie in Den Haag nauw samen met salafisten om de orde te bewaken tijdens oud en nieuw.

Anno 2016 wordt in Nederland de vrijheid van meningsuiting de nek omgedraaid en krijgen radicale moslims beveiligingstaken. Het is totaal gestoord. Wat een land. Graag een reactie van de minister hierop.

Ook de enorme salarissen van de politietop zijn een grof schandaal. Maar liefst 20 politiefunctionarissen verdienden in 2014 meer dan de minister. De nieuwe korpschef krijgt een compensatie van 75.000 euro voor salarisverlies. Hoe legt de minister dit uit aan de agenten die elke dag op straat gevaar lopen en slechts een schijntje verdienen? Graag uitleg van de minister.

Voorzitter, dan de reorganisatie. De Volkskrant maakte hier afgelopen weekend een ontluisterende reconstructie van. Oud-korpschef Bouman werd neergezet als een alleenheerser, die enkel vriendjes benoemde in de politietop. Ook was hij samen met oud-minister Opstelten blind voor alle problemen. Het is goed dat beiden zijn vertrokken.

De vraag blijft echter hoe minister Van der Steur nu de regie gaat pakken. Want de problemen zijn een jaar na zijn aantreden misschien nog wel groter geworden. Ik noem er een aantal op:

Meer dan 6500 agenten hebben officieel bezwaar gemaakt tegen hun nieuwe functie-indeling.

Het ziekteverzuim blijft schrikbarend hoog.

De beloofde ICT-vernieuwing loopt 30 procent achter op schema, zodat wetsovertreders niet efficiënt kunnen worden opgespoord.

2100 surveillanten moeten hun taken in tijden van terreurdreiging uitvoeren zonder vuurwapen en kunnen niets anders dan wegrennen bij een aanslag.

De kwaliteit van de recherche blijft zwaar onvoldoende.

Er is een enorm tekort aan politiewagens met name op het platteland en de helft van de politiebureaus wordt gesloten. Burgers kunnen zo niet meer op de aanwezigheid van de politie rekenen.

En tenslotte, Voorzitter, kent C2000 al jaren een veiligheidslek, waardoor criminelen met specifieke apparatuur precies weten hoeveel tijd zij nog hebben voordat de politie arriveert. Ik heb hier in 2013 al voor gewaarschuwd. Dit kan echt niet zo doorgaan. De pakkans voor criminelen is in Nederland al heel klein. De minister heeft aangegeven het nu te gaan onderzoeken. Wanneer kunnen we concrete maatregelen hierover verwachten? Graag een reactie.

Voorzitter, ik rond af. De reorganisatie van de nationale politie is al jaren een fiasco. Wij zeggen daarom nogmaals: Stop met de huidige verstikkende en dure reorganisatie en ga alleen door op drie quick wins, te weten inkoop, ICT en werkprocessen.

De politie moet zijn slagkracht en geloofwaardigheid terugkrijgen. De politiemensen verdienen het. Nederland verdient het.

Dank u wel.