Minister Koenders: meer ondersteuning voor Grieken en Westelijke Balkan nodig in migratiecrisis
Griekenland heeft meer ondersteuning van de andere Europese lidstaten nodig om de migratiecrisis effectief te kunnen aanpakken. Dat heeft minister Koenders i van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd in de Gymnich i, een informele bijeenkomst die hij in Amsterdam had georganiseerd met zijn collega’s uit Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië, Macedonië, Bulgarije en Griekenland.
‘Griekenland kampt met een massale instroom van migranten en vluchtelingen. De aantallen zijn zo hoog dat geen enkel land in staat was geweest dit alleen het hoofd te bieden. Daarom moeten we Griekenland helpen om de instroom in goede banen te kunnen leiden’, aldus Koenders.
Volgens de minister moet er vanuit de EU-landen meer capaciteit naar Griekenland om de autoriteiten te ondersteunen bij de opvang van migranten en de registratie en verwerking van de asielaanvragen.
Die ondersteuning is ook nodig zodat de Grieken volledig kunnen voldoen aan de Dublin-verplichting. Die regelt welke lidstaat een asielverzoek in behandeling moet nemen. ‘We kunnen vluchtelingen nu niet terugsturen naar Griekenland, omdat het land niet in staat is om ze op te vangen. Dat moeten we dus verbeteren’, betoogt Koenders.
Nederland ondersteunt Griekenland onder meer met een grensbewakingsteam op het eiland Chios. ‘Alle EU-lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de eigen buitengrenzen goed te bewaken. Dat houdt in dat we ook de landen aan de buitengrenzen ondersteunen om de buitengrenzen te bewaken’, aldus Koenders.
Voor het Nederlandse voorzitterschap is de aanpak van de migratieproblemen topprioriteit. Daarbij is de samenwerking met de andere lidstaten en landen langs de Westelijke Balkanroute volgens Koenders essentieel. Sommige landen nemen zelf maatregelen om hun grenscontroles te versterken. ‘Hoewel ik die neiging begrijp, ben ik ervan overtuigd dat er gezamenlijke Europese oplossingen nodig zijn om de gezamenlijke problemen het hoofd te bieden’, benadrukt de minister.
Minister Koenders en EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini i
De migratiecrisis kwam later op de dag ook aan bod tijdens een vergadering met alle 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken en de EU-Hoge Vertegenwoordiger. Die waren in het Scheepvaartmuseum bijeen voor de tweedaagse, informele Raad Buitenlandse Zaken (Gymnich).
Zorgen over offensief Aleppo
‘Het was een belangrijke bijeenkomst, zeker nu Europa zo wordt geconfronteerd met vele uitdagingen die onze aandacht vergen’, aldus Koenders. Hij uitte ook zijn grote zorgen over de nieuwe vluchtelingenstroom als gevolg van het grootschalig offensief op de Syrische stad Aleppo. ‘Het is geen toeval dat die aanvallen van het regime-Assad, met Russische steun, plaatsvinden op het moment dat er in Genève een voorzichtig begin is gemaakt met vredesbesprekingen. De bombardementen zijn bedoeld om een nieuwe realiteit op de grond te creëren ten gunste van het regime-Assad’, aldus Koenders.
Hij is bezorgd over de humanitaire gevolgen van de aanvallen op Aleppo, die tot nog meer ontheemden en vluchtelingen zullen leiden. Duizenden mensen proberen te vluchten naar Turkije.
Koenders benadrukt dat mensen die vluchten, opgevangen dienen te worden. ‘We mogen dit niet laten gebeuren. Een politieke oplossing voor Syrië is de enige oplossing van de vluchtelingencrisis.’ Koenders roept op tot spoedig overleg tussen Rusland en de Verenigde Staten om te komen tot deëscalatie.