Radargegevens MH17 moeten boven tafel!

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op donderdag 4 februari 2016, 22:11.

Voorzitter, de nasleep van de aanslag op de MH17 wordt gekenmerkt door geheimzinnigheid. Documenten worden zwartgelakt of tot staatsgeheim verklaard. Ook bij de radargegevens lijkt de bereidheid afwezig om de onderste steen boven te krijgen.

Nabestaanden stuurden daarom brieven aan premier Rutte en de presidenten van Rusland en Oekraïne. Zij nemen terecht het heft in eigen handen. Door gebrek aan daadkracht en transparantie wordt het wantrouwen bij nabestaanden en het Nederlandse volk gevoed. En dat wantrouwen voorzitter is heel goed te begrijpen.

Voorzitter, Oekraïne en Rusland stellen middels dubieuze verklaringen dat zij geen primaire radargegevens hebben. De voormalige staatssecretaris van Oekraïne zegt zelfs dat de OVV nooit om de radarbeelden heeft gevraagd. Dit werd later weer ontkend door de regering. Dat er iets onder de pet wordt gehouden is duidelijk.

Het kabinet moet actie ondernemen. Waarom schakelt zij ICAO of de VN niet in, of pakt het Rusland en Oekraïne niet juridisch aan om alle radargegevens boven tafel te krijgen?

En hoe is het mogelijk dat er geen behoefte is aan aanvullende radargegevens, terwijl deskundigen juist wijzen op de noodzaak hiervan voor de strafrechtelijke vervolging?

Voorzitter, de afwachtende houding van het kabinet is schrijnend om te zien. Wij zeggen tegen deze ministers: Sla met de vuist op tafel. Zorg ervoor dat alle relevante informatie boven tafel komt om de daders voor het gerecht te slepen. Het is tijd voor de waarheid.

Dank u wel.