Eerste parlementaire conferentie Nederlands EU-Voorzitterschap

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 4 februari 2016.

Op maandag 8 februari 2016 vindt de eerste van zes interparlementaire conferenties plaats in het kader van het Nederlands  iEU-Voorzitterschap. In de Ridderzaal in Den Haag komen dan de Voorzitters van de parlementaire commissies Europese Zaken van de 28 EU-Lidstaten i bijeen, samen met vertegenwoordigers van het Europees Parlement i. Zij bespreken actuele kwesties in de praktijk van de parlementaire controle en de onderlinge samenwerking.

De zogenoemde COSAC-voorzittersbijeenkomst - ontleend aan het Franse acroniem voor Conference des Organes Parlementaires Specialises dans les Affaires Communautaires - wordt geopend door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol i, in aanwezigheid van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib i. De conferentie zelf wordt voorgezeten door het Tweede Kamerlid Malik Azmani i en het Eerste Kamerlid Tuur Elzinga i, beiden Voorzitter van de respectievelijke commissie Europese Zaken in hun Kamer.

De Bulgaarse Europees Commissaris i voor Begroting en Personeelszaken Kristalina Georgieva i spreekt de conferentie toe over het werkprogramma van de Commissie voor 2016. Minister Bert Koenders i van Buitenlandse Zaken houdt een inleiding en gaat in debat met de deelnemers aan de conferentie.

Op de Voorzittersbijeenkomst wordt ook de agenda vastgesteld van de plenaire vergadering van de commissies Europese Zaken van 12 tot en met 14 juni 2016 in Den Haag. Hiervoor worden alle leden van die commissies uitgenodigd, alsmede leden van het Europees Parlement. Belangrijke voorgestelde programmaonderdelen van die plenaire COSAC-bijeenkomst in juni zijn: rechtsstatelijkheid, parlementaire controle, parlementaire diplomatie en actuele onderwerpen als de migratieproblematiek en een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie i. Ook is er dan een plenair debat over het werkprogramma van de Europese Commissie i.

Deze eerste interparlementaire conferentie is onderdeel van zes conferenties die het Nederlandse parlement (in één geval samen met het Europees Parlement) organiseert tijdens dit Voorzitterschap. Het overkoepelende thema van de parlementaire dimensie van het EU-Voorzitterschap is 'bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming’. Kernelementen zijn samenwerking tussen de nationale parlementen en met het Europees Parlement. De conferenties hebben een interactief karakter, zowel in de vorm van de conferenties (meer ruimte voor dialoog), maar ook gebruikmaken van de website en een speciale app.

Meer informatie over de conferenties treft u aan op deze website.