Europese samenwerking bij migratie: resultaten JBZ-Raad

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 1 februari 2016, 17:06.

1.

Europese samenwerking bij migratie: resultaten JBZ-Raad

Nieuwsbericht | 01-02-2016 | 17:06

Op 25 februari bespraken ministers van Justitie i en Binnenlandse Zaken i de Europese samenwerking bij migratie. De informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken in Amsterdam leidde tot tastbare resultaten op het gebied van tijdelijke grensmaatregelen.

Versterken van buitengrenzen

In 2015 kwamen meer dan een miljoen asielzoekers en illegale migranten de Europese Unie binnen. Versterking van de buitengrenzen van de EU is dan ook essentieel. Als voorzitter van de Raad van de EU werkt Nederland aan de besluitvorming over de Commissievoorstellen om deze buitengrenzen te beschermen (het grenzenpakket). Hoewel lidstaten primair zelf verantwoordelijk zijn voor de bewaking van hun buitengrenzen, vinden EU-lidstaten grensbewaking ook een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Uitgangspunt is het vinden van de juiste balans.

Tijdelijke grensmaatregelen

De hoge instroom van migranten leidde tot de invoering van tijdelijke grensmaatregelen door sommige lidstaten. De ongekend hoge asielinstroom die lidstaten ertoe heeft bewogen om deze maatregelen in te voeren is nog niet gedaald. EU-lidstaten hebben de Commissie gevraagd om voorbereidingen te treffen om de nationale maatregelen te kunnen verlengen. Ondertussen gaat het voorzitterschap door met het implementeren van de gezamenlijke aanpak om deze nationale maatregelen overbodig te maken.

Mogelijkheden voor Frontex onderzoeken

Ook gaf de Raad een duidelijk signaal aan de Europese Commissie i om de mogelijkheden om Frontex in te zetten bij de grens tussen de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Griekenland te onderzoeken. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, reageerde positief.

Samenwerken met specifieke landen

Als voorzitter van de Raad van de Europese Unie doet Nederland er alles aan de instroom asielzoekers te verlagen door:

  • samenwerking met Turkije om de asielinstroom drastisch te verminderen;
  • samenwerking met Griekenland en Italië bij het opzetten van hotspots en 100% registratie van migranten;
  • samenwerking met partners op de Westelijke Balkan om de druk van de grote aantallen migranten te delen;
  • te werken aan het nakomen van de verplichtingen binnen de Europese Unie.

De eerste resultaten moeten in de komende weken zichtbaar worden. Aansluitend maken de Europese ministers van Veiligheid en Justitie op 18-19 februari en 17-18 maart de balans op tijdens de Europese Raad.

Stappen in cybersecurity

Ook ten aanzien van cybersecurity zijn stappen gezet. Binnen de EU-strategie voor cyberveiligheid is een richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging afgesloten. Dit onderwerp komt op 12 mei opnieuw aan bod tijdens een ministeriële bijeenkomst.

  • Uitgeschreven tekst

    Oorlog en onderdrukking, aan de randen van Europa. Een ongekende toestroom van asielzoekers. Mensonwaardige situaties. De Europese Unie staat voor een van de grootste uitdagingen uit haar bestaan.

    De huidige instroom is onhoudbaar en bedreigt de sociale samenhang binnen Europa. Het is een grensoverschrijdend probleem en het vereist een gezamenlijke aanpak. Met als einddoel: het inperken van de stroom asielzoekers naar de EU.

    Als voorzitter van de EU wil Nederland werken aan het volgende:

    • Een betere opvang en een toekomstperspectief voor mensen in hun eigen regio. Zodat minder mensen het slachtoffer worden van mensensmokkelaars.
    • Een eerlijke verdeling van de opvang over de lidstaten.
    • Een betere bewaking van de buitengrenzen, met nieuwe technieken.
    • Het blijven beschermen van vluchtelingen. En het laten vertrekken van mensen die geen bescherming nodig hebben.
    • En op lange termijn: het wegnemen van de oorzaken: werken aan stabiliteit, vrede en veiligheid.

    Het zijn ongekende uitdagingen voor de EU, die we samen moeten oplossen.