Inbreng Louis: “Commissie Doofpot”

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op woensdag 27 januari 2016, 11:10.

Voorzitter, de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Schouten zijn totaal onbevredigend. Er komt geen openheid van zaken en één of meerdere fractievoorzitters die uit de commissie stiekem hebben gelekt, gaan gewoon vrijuit.

Niemand in Nederland begrijpt het nog. Voor politici gelden blijkbaar andere regels dan voor de gewone burger. Politici staan blijkbaar boven de wet. Deze gang van zaken is onaanvaardbaar.

Voorzitter, is deze commissie echt van mening dat zij tot het uiterste is gegaan om de waarheid boven tafel te krijgen? Of wilde de commissie - bestaande uit Kamerleden van PvdA tot VVD en van SP tot de PVV - hun eigen fractievoorzitters vooral uit de wind houden?

Voor mijn fractie blijven een aantal punten erg onduidelijk:

Waarom wordt het onderzoek van de Rijksrecherche niet openbaar gemaakt of vertrouwelijk ter inzage gelegd?

Waarom werd er afgezien van het voeren van gesprekken met de directe medewerkers van de fractievoorzitters?

Waarom gaf het presidium vooraf aan dat de reikwijdte van het onderzoek zo beperkt mogelijk moest blijven?

En waarom werd het gehele dossier niet alsnog overgedragen aan de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad?

Voorzitter, natuurlijk moet de stokoude wetgeving worden aangepast om een vergelijkbaar fiasco in de toekomst te voorkomen. Maar er zijn in deze Kamer nog steeds één of meerdere fractievoorzitters die wellicht een ambtsmisdrijf pleegden, maar gewoon aanblijven als Kamerlid. Tegen deze persoon of personen zeggen wij: u bent een schande voor het parlement, neem uw verantwoordelijkheid, vertrek uit de politiek en kom nooit meer terug.

Dank u wel.