Migratie: wat wil Nederland als EU-voorzitter?

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 25 januari 2016, 16:03.

1.

Migratie: wat wil Nederland als EU-voorzitter?

Nieuwsbericht | 25-01-2016 | 16:03

Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken spreken maandagmiddag 25 januari over samenwerking bij migratie. Waar zet Nederland als EU-voorzitter op in tijdens de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken?

Fotograaf: Piktsjers, Rob Acket

Instroom asielzoekers inperken

De huidige instroom migranten is enorm en heeft gevolgen voor de sociale samenhang binnen Europa. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak.

Betere bewaking buitengrenzen

Als voorzitter van de EU werkt Nederland onder meer aan een evenredige verdeling van de opvang over de lidstaten en een betere bewaking van de buitengrenzen.

Persconferentie over uitkomsten

Om 17.45 uur volgt een persconferentie. Daarin maken de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur i, de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff i, en EU-commissaris Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, Dimitris Avramopoulos i, de uitkomsten van de raad bekend. De persconferentie is live te volgen op deze site.

  • Uitgeschreven tekst

    Oorlog en onderdrukking, aan de randen van Europa. Een ongekende toestroom van asielzoekers. Mensonwaardige situaties. De Europese Unie staat voor een van de grootste uitdagingen uit haar bestaan.

    De huidige instroom is onhoudbaar en bedreigt de sociale samenhang binnen Europa. Het is een grensoverschrijdend probleem en het vereist een gezamenlijke aanpak. Met als einddoel: het inperken van de stroom asielzoekers naar de EU.

    Als voorzitter van de EU wil Nederland werken aan het volgende:

    • Een betere opvang en een toekomstperspectief voor mensen in hun eigen regio. Zodat minder mensen het slachtoffer worden van mensensmokkelaars.
    • Een eerlijke verdeling van de opvang over de lidstaten.
    • Een betere bewaking van de buitengrenzen, met nieuwe technieken.
    • Het blijven beschermen van vluchtelingen. En het laten vertrekken van mensen die geen bescherming nodig hebben.
    • En op lange termijn: het wegnemen van de oorzaken: werken aan stabiliteit, vrede en veiligheid.

    Het zijn ongekende uitdagingen voor de EU, die we samen moeten oplossen.