Informele raad JBZ bijeen in Amsterdam

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 22 januari 2016, 16:00.

1.

De JBZ-Raad: twee dagen, tien onderwerpen

Nieuwsbericht | 22-01-2016 | 16:00

Op 25 en 26 januari 2016 vindt de informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i (JBZ-Raad) plaats. Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van EU-lidstaten komen dan samen in het Europagebouw in Amsterdam. Daar bespreken zij de Europese samenwerking op het gebied van veiligheid, migratie en justitie.

Tien onderwerpen

De Europese Unie i staat voor grote uitdagingen op het terrein van Justitie en Binnenlandse Zaken. Naast cybercrime staan met name migratie en terrorismebestrijding hoog op de politieke agenda. Omdat er in twee dagen tijd maar liefst tien JBZ-brede onderwerpen aan bod komen, is de JBZ-Raad van januari 2016 een bijzondere.

Aanpak bij terrorismebestrijding

De ochtend van 25 januari is gewijd aan een debat over informatieuitwisseling en de plaatselijke aanpak van terrorisme. Later in de ochtend volgt een presentatie over cyberveiligheid.

Migratie en cybercriminaliteit

Maandagmiddag is migratie het hoofdonderwerp. Onder meer de Europese Grens- en Kunstwacht staat op de agenda. Dinsdag 26 januari is voornamelijk gewijd aan cybercriminaliteit. Om 17.45 uur volgt een persconferentie van de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur i, de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff i, en EU-commissaris Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, Dimitris Avramopoulos i.

Inzet van Nederland als voorzitter

Samen met Luxemburg en triopartners Malta en Slowakije zet Nederland als EU-voorzitter in op een dynamische en interactieve JBZ-Raad. Daarom kiest Nederland voor werkvormen die het politieke debat tussen de aanwezige ministers stimuleren. De infographic hieronder toont de inzet van Nederland als EU-voorzitter.

Ministerie Veiligheid en Justitie

Documenten