Van der Steur blundert in zaak Maat

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 20 januari 2016.

Voorzitter, fout na fout. Blunder na blunder. Misser na misser. In tien maanden tijd ging minister Van der Steur drie keer door het stof. En dat kreeg zelfs zijn voorganger niet voor elkaar.

Net als bij de Volkert-foto en de Teeven-deal werd in de zaak Maat cruciale informatie achtergehouden. Opnieuw lakte het ministerie essentiële passages zwart. De Kamer werd zo weer het zwijgen opgelegd.

Voorzitter, niet het ministerie, maar de professor en de media zorgden voor openbaarheid.

Waarom deed de minister er alles aan om deze kwestie geheim te houden?

Moest reputatieschade worden voorkomen?

Waren er ook excuses gekomen als professor Maat het rapport niet had overgeschreven? Graag een reactie.

Voorzitter, er ontstaat bij deze minister een patroon. Eerst heel lang verzwijgen, daarna sorry zeggen en wijzen naar fouten die zijn ambtenaren en politiemensen maakten. Maar een minister die zo zijn eigen verantwoordelijkheid afschuift, is geen knip voor de neus waard.

Het is niet voor niets dat het vertrouwen van kiezers in minister Van der Steur op een dieptepunt is beland. Van alle bewindspersonen scoort hij met een 3,2 het laagst. Zelfs lager dan voorganger Opstelten vlak vóór zijn aftreden. En dat voorzitter is een feit dat niét kan worden zwartgelakt.

Dank u wel.