Voltallige Europese Commissie op het Binnenhof

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 7 januari 2016.

Nederland is sinds 1 januari voor een halfjaar EU-voorzitter. Daarom komt de Europese Commissie i donderdagmiddag 7 januari naar het Binnenhof voor een ontmoeting met de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Gespreksthema’s zijn ‘migratie en vluchtelingen’ en ‘de Europese begroting/het Meerjarig Financieel Kader’.

Tijdens de besloten bijeenkomst in de plenaire zaal van de Eerste Kamer houden Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol i, tijdelijk Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib i en Voorzitter Jean-Claude Juncker i van de Europese Commissie een kort openingswoord. Enkele parlementariërs leiden vervolgens de twee gespreksthema’s in, ‘migratie en vluchtelingen’ en 'de Europese begroting/het Meerjarig Financieel Kader'. Hierna volgt een discussie. De Europese Commissie heeft donderdag 7 januari in Amsterdam ook een ontmoeting met de Nederlandse regering.

Parlementaire activiteiten EU-voorzitterschap

Het gesprek tussen de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de Europese Commissie is onderdeel van een reeks parlementaire activiteiten in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Beide Kamers organiseren tussen januari en juli 2016 zes interparlementaire conferenties.