Nationaal Programma Nederlands voorzitterschap Raad van de Europese Unie gepubliceerd

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 6 januari 2016, 17:16.

1.

Nationaal Programma Nederlands voorzitterschap Raad van de Europese Unie gepubliceerd

Nieuwsbericht | 06-01-2016 | 17:16

Nederland heeft het nationaal programma van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie gepubliceerd. In deze publicatie geeft Nederland een verdieping op de prioriteiten van het komende half jaar.

Europese en nationale maatregelen combineren

Tijdens het voorzitterschap staat Nederland voor de belangrijke taak de Europese Unie i in woelige tijden te helpen tot gezamenlijke oplossingen te komen. Daarbij is de uitdaging oog te houden voor belangrijke, langlopende dossiers terwijl actualiteiten alle aandacht lijken op te eisen. Eendracht en slagkracht zijn nodig op alle niveaus. Een belangrijk fundament hiervoor ligt in de effectieve combinatie van Europese en nationale maatregelen.

Verdieping op Nederlandse inzet per raad

De uitgangspunten van Nederland als voorzitter van de Raad van de Europese Unie zijn: een Unie die zich concentreert op hoofdzaken, een innovatieve Unie gericht op groei en banen, en een Unie die verbindt. Het nationaal programma schetst een verdieping op de Nederlandse inzet per raad en alle onderwerpen die tijdens het Nederlandse voorzitterschap de revue passeren.

Aansluiting op trioprogramma

Het programma sluit nauw aan bij het trioprogramma van Nederland, Slowakije en Malta. Dat is tussen 1 januari 2016 en 1 juli 2017 van kracht als Nederland samen met Slowakije (2e helft 2016) en Malta (1e helft 2017) een voorzitterschapstrio vormt. Hierin zijn groei, banen, vrijheid, veiligheid, recht, de energie-unie en een sterkere EU in de wereld de topprioriteiten.

Documenten