Geen visumvrij reizen voor Oekraïne

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 17 december 2015.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken over visumvrij reizen voor staatsburgers Oekraïne.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Ukrainer und Georgier können bald ohne Visum in die EU’*?
  • 2. 
    Klopt het dat er plannen bestaan om staatsburgers van Oekraïne en Georgië vanaf mid-2016 de mogelijkheid te bieden om visumvrij naar de EU te reizen?
  • 3. 
    Heeft de Europese Commissie deze week een aanbeveling uitgebracht aan de lidstaten - en dus ook aan Nederland - om de maatregel, dat staatsburgers van Oekraïne en Georgië visumvrij naar de EU kunnen reizen, goed te keuren?
  • 4. 
    Zo ja, op welke wijze gaat u reageren en op welke termijn?
  • 5. 
    Bent u bereid, op grond van artikel 486, lid 7 van de associatieovereenkomst, te verzoeken om de voorlopige toepassing van het verdrag op te laten schorten? Zo neen, ziet u dat de voorlopige toepassing op zeer gespannen voet staat van het nog te houden referendum? Graag een toelichting.
  • 6. 
    In hoeverre klopt het dat Titel III (dat oa over het visumvrij reizen handelt) van de associatieovereenkomst niet valt onder de competentie van de EU, maar slechts ‘voorlopig wordt toegepast’?

*http://m.welt.de/politik/ausland/article149767908/Ukrainer-und-Georgier-koennen-bald-ohne-Visum-in-die-EU.html