Kabinet moet onafhankelijke waarnemers uitnodigen bij referendum

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 9 december 2015.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken over het verzoek om OVSE/ODIHR-waarnemers te laten observeren bij het aanstaande referendum.

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van de reactie van de OVSE/ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) op een verzoek om waarnemers te sturen*?
  • 2. 
    Hoe duidt u het gegeven dat er gevraagd is om OVSE/ODIHR-waarnemers toe te laten bij het aanstaande referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne?
  • 3. 
    Deelt u onze visie dat, gezien het feit dat het de eerste keer betreft dat er gebruik wordt gemaakt van de Wet raadgevend referendum 2015 en verschillende gemeenten hebben aangegeven dat zij - ivm de kosten - minder stemlokalen open gaan stellen, de aanwezigheid van OVSE/ODIHR-waarnemers van meerwaarde is? Zo neen, waarom niet?
  • 4. 
    Bent u, daar het een voorwaarde is dat er een verzoek gedaan moet worden door de regering van een OVSE-lidstaat, bereid een formele uitnodiging te versturen om de OVSE/ODIHR dit referendum te laten observeren?

*Brief Burgercomite EU, 3 december 2015