Griekenland moet vrezen voor uitsluiting Schengenzone
DEN HAAG (PDC i) - EU-voorzitter Luxemburg i komt met een voorstel om landen die zich niet voldoende inzetten om de buitengrenzen van de EU te bewaken, uit de Schengenzone i te plaatsen. Hiermee geeft Luxemburg een indirecte waarschuwing aan Griekenland. Onder de lidstaten heerst frustratie over het tekortschieten van de Griekse inzet om de buitengrenzen van de EU te bewaken.
De grens tussen Griekenland en Turkije is compleet poreus en dat is een doorn in het oog voor Europa. Griekenland slaagt er maar niet in om migranten effectief te registreren in Eurodac, een databank met vingerafdrukken. Honderdduizenden migranten en vluchtelingen stromen via Griekenland Europa in. Lidstaten voeren daarom binnenlandse grenscontroles uit, maar dit mag volgens het Schengenverdrag i nooit langer dan zes maanden. Griekenland weigert alle hulp van de Europese Commissie i en de lidstaten, zoals het uitlenen van douaniers en hulp bij de opvang van vluchtelingen.
Als Griekenland uit het Schengenverdrag i wordt gezet, betekent dit dat alle reizigers uit Griekenland bij de Europese grenzen te maken krijgen met controles. De Griekse regering is verontwaardigd over het voorstel van Luxemburg en spreekt van 'vijandigheden' binnen Europa jegens Griekenland. Concreet betekent het voorstel dat artikel 26 van het Schengenverdrag moet worden ingeroepen: het buitensluiten van het land dat in gebreke blijft. Alhoewel een meerderheid van de lidstaten voorstander is van deze maatregel, verwachten diplomaten niet dat het voorstel gemakkelijk zal worden aangenomen in de Raad i.
Bron: de Volkskrant, NOS