ChristenUnie stelt vragen over afspraken met Turkije

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 1 december 2015, 2:22.

mondelinge vragen - "Europa i marchandeert niet met voorwaarden", benadrukt minister-president Rutte i in reactie op vragen van Voordewind (ChristenUnie i) over afspraken met Turkije rond visumliberalisatie en toetreding tot de EU.

Om de toestroom van Syrische vluchtelingen naar Europa te beperken, zijn tijdens een EU-Turkije-top afspraken gemaakt over een betere grensbewaking tussen Turkije en Griekenland. In ruil daarvoor krijgt Turkije 3 miljard van de EU voor opvang van de circa 2 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Ook kunnen Turken binnenkort visumvrij naar Europa reizen en worden de vastgelopen onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap weer opgepakt. Rutte benadrukt dat alle voorwaarden die ook al vóór de top golden voor visumliberalisatie en EU-lidmaatschap, strikt blijven gelden. De 3 miljard gaat bovendien niet naar de Turkse regering, maar wordt direct ingezet voor vluchtelingenopvang.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

Laatst bijgewerkt: 14:54 - dinsdag 1 december 2015

Direct naar het begin van de pagina