Perstoelichting van voorzitter Donald Tusk na de bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU met Turkije

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op zondag 29 november 2015.

Goedenavond,

Wij zijn aan het einde gekomen van wat een productieve top tussen de Europese Unie en Turkije is gebleken.

Doel van deze top was onze betrekkingen een nieuwe impuls te geven, op basis van een duidelijk tijdschema voor maatregelen. Wij hebben verschillende belangrijke thema's besproken, waaronder terrorismebestrijding, energie en handel, evenals geostrategische vraagstukken die van gemeenschappelijk belang zijn.

Maar de voornaamste reden voor deze bijeenkomst vandaag was uiteraard migratie. Ik wil uitdrukkelijk stellen dat wij van niemand verwachten dat zij onze grenzen voor ons bewaken. Alleen Europeanen kunnen dat doen en horen dat te doen. Maar wij verwachten wel dat een grote stap wordt gezet in de richting van aangepaste spelregels voor het indammen van de migratiestroom die via Turkije de EU binnenkomt. Onze overeenkomst omvat een duidelijk plan om de orde aan onze gemeenschappelijk grens tijdig te herstellen. Daarnaast zullen wij de Syrische vluchtelingen in Turkije meer bijstand verlenen via een nieuwe vluchtelingenfaciliteit van € 3 miljard.

Behalve een essentiële strategische partner blijft Turkije ook een kandidaat-lidstaat van de EU. Wij waren het erover eens dat het toetredingsproces nieuw leven moet worden ingeblazen. Wij waren ingenomen met de aankondiging van de intergouvernementele conferentie voor de opening van hoofdstuk 17 over economisch en monetair beleid. Daarnaast worden de voorbereidende werkzaamheden voor het openen van andere hoofdstukken verricht. Ik wil daarbij benadrukken dat wij het uitbreidingsbeleid van de EU niet aan het herschrijven zijn. Het onderhandelingskader en de desbetreffende conclusies blijven gelden, en dus ook het op verdiensten gebaseerde karakter ervan en de eerbiediging van de Europese waarden, onder meer wat de mensenrechten betreft.

Tot slot kan ik zeggen dat wij allen uitzien naar 2016, dat een sleuteljaar moet worden voor de uitvoering van de vandaag bereikte overeenkomst tussen de EU en Turkije. Ik dank u.