Samenwerking EU–Turkije: 3 miljard euro voor vluchtelingenopvang in Turkije

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 24 november 2015.

Samenwerking EU-Turkije: 3 miljard euro voor vluchtelingenopvang in Turkije

De Europese Raad i toonde zich op 15 oktober tevreden over het gezamenlijke actieplan met Turkije, dat deel uitmaakt van een brede agenda voor samenwerking die gericht is op resultaten en gebaseerd is op wederzijdse verbintenissen en gedeelde verantwoordelijkheid. De Europese Raad heeft ook besloten de politieke en financiële samenwerking met Turkije op een aantal terreinen te intensiveren. Zoals in het gezamenlijke actieplan met Turkije is vastgelegd, heeft de EU toegezegd om met onmiddellijke ingang voor langere tijd humanitaire bijstand te verlenen in Turkije. De EU zal aanzienlijke nieuwe financiële middelen uittrekken om Turkije te helpen met de problemen die zijn ontstaan door de aanwezigheid van Syriërs die tijdelijke bescherming krijgen. De Europese Commissie i heeft hiervoor een wettelijke regeling opgezet: de vluchtelingenfaciliteit voor Turkije. Deze is bedoeld voor het coördineren en stroomlijnen van maatregelen om efficiënte aanvullende steun te bieden aan Syriërs onder tijdelijke bescherming en aan de gastgemeenschappen in Turkije. De middelen worden zo snel en zo flexibel mogelijk verstrekt om de nationale en lokale autoriteiten te helpen en zo de lasten te delen in het kader van de samenwerking tussen Turkije en de EU.

Frans Timmermans i, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie: “Het is absoluut duidelijk dat de Europese Unie i en Turkije voor het aanpakken van de vluchtelingencrisis intensiever moeten samenwerken. We moeten in onderlinge samenwerking het gezamenlijke actieplan uitvoeren. Dat is nodig om de migratiestromen ordelijk te laten verlopen en irreguliere migratie te helpen indammen. De vluchtelingenfaciliteit voor Turkije is een middel om onze intenties in concrete daden om te zetten. Met het geld wordt steun verleend om het dagelijks leven en de sociaal-economische omstandigheden van Syriërs die naar Turkije zijn gevlucht, te verbeteren.”

De vluchtelingenfaciliteit voor Turkije is het antwoord op de oproep van de Europese Raad om significante aanvullende financiering te verstrekken voor steun aan Turkije. De faciliteit is besproken op de informele bijeenkomst van de Europese Raad die op 12 november 2015 in Valletta is gehouden in aanwezigheid van de voorzitter van het Europees Parlement i. De faciliteit is met de volle medewerking van het Europees Parlement opgezet en biedt een coördinatiemechanisme dat moet waarborgen dat op een goede en gecoördineerde manier in de behoeften van de vluchtelingen en de gastgemeenschappen wordt voorzien. Met de vluchtelingenfaciliteit voor Turkije zal een bedrag van in totaal 3 miljard euro worden gecoördineerd. Vanaf 1 januari 2016 zullen via de faciliteit subsidies en andere financiële steun worden verstrekt.

Met het oog op coördinatie, complementariteit en efficiëntie van de steun zal het stuurcomité van de faciliteit strategische richtsnoeren opstellen en beslissen welke maatregelen worden gefinancierd, voor welk bedrag en met welke financieringsinstrumenten. Het stuurcomité zal bestaan uit vertegenwoordigers van de lidstaten en van Turkije, die een adviserende functie vervullen.

Achtergrond

Door zijn geografische ligging is Turkije een belangrijk opvang- en doorreisland voor migranten. Het land herbergt meer dan twee miljoen asielzoekers en vluchtelingen, meer dan welk ander land ook.

Turkije doet prijzenswaardige inspanningen om humanitaire hulp en steun te bieden aan een ongekend groot en nog steeds groeiend aantal binnenkomende vluchtelingen. Het heeft uit eigen middelen al meer dan 7 miljard euro besteed om de crisis te bestrijden.

Op 15 oktober heeft de Europese Commissie met Turkije een akkoord ad referendum gesloten over een gezamenlijk actieplan om intensiever te gaan samenwerken op het gebied van migratiebeheersing en de vluchtelingencrisis gecoördineerd aan te pakken.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten i hebben op de Europese Raad van 15 oktober die overeenkomst goedgekeurd en het actieplan verwelkomd.

Het actieplan omvat een aantal samenwerkingsacties die de Europese Unie en Turkije met spoed moeten uitvoeren om gemeenschappelijke problemen samen te bestrijden en Turkije te helpen bij zijn inspanningen om het grote aantal mensen in Turkije dat bescherming nodig heeft, te kunnen bijstaan. De Europese Unie (de instellingen en de lidstaten) heeft ook toegezegd de politieke samenwerking met Turkije te zullen opvoeren. Turkije zal aanzienlijke financiële steun ontvangen, de uitvoering van het stappenplan voor visumliberalisering zal worden versneld en het toetredingsproces met Turkije zal met meer vaart worden aangepakt.

Meer informatie

Gezamenlijk actieplan EU-Turkije ad referendum overeengekomen

Conclusies van de Europese Raad van 15 oktober 2015

Samenwerking met Turkije: presentatie voor de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders (12 november 2015)

Factsheet over de financiering van de belangrijkste migratiegerelateerde activiteiten op de Westelijke Balkan en in Turkije

Alle persmateriaal over de Europese migratieagenda

IP/15/6162

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail