Hennis steunt Frans bijstandsverzoek

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op dinsdag 17 november 2015, 14:19.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert i sprak vanmiddag in Brussel tijdens de Raad voor de Europese defensieministers i haar steun uit voor het Franse beroep op de bijstandsclausule.

Naar aanleiding van de recente aanslagen in Parijs heeft Frankrijk - op basis van het EU-verdrag, artikel 42.7 - een beroep gedaan op de wederzijdse bijstandsclausule. Daarin staat dat als een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, de overige lidstaten de plicht hebben deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken te helpen. Het is de eerste keer dat een EU-lidstaat op dit artikel een beroep doet. Het verzoek wordt door alle 28 EU-lidstaten gesteund.

Solidair

Minister Hennis heeft aangegeven dat Nederland solidair is met Frankrijk. "Nederland staat pal naast Frankrijk in de bescherming van alles wat ons lief is. Het draait om onze waarden, onze manier van leven. Deze strijd gaat ons allemaal aan", aldus de minister. "De komende dagen en weken zullen de Fransen aan ons duidelijk maken waar er sprake is van een aanvullende behoefte. Hierbij liggen voor Nederland alle opties op tafel."