Speech Tunahan Kuzu tijdens algemene politieke beschouwingen 2015

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Kuzu/Öztürk (GrKÖ) i, gepubliceerd op maandag 26 oktober 2015.

Volledige Speech

2013 was een jaar van pijn.

2014 was een jaar van pijn.

2015 was een jaar van pijn.

En nu gaat het Kabinet een jaar voor de verkiezingen opeens voor Sinterklaas spelen. Dat is onderdeel van het Haagse spel. Maar burgers trappen daar niet meer in. Burgers zijn de politieke spelletjes zat. Het Kabinet is een soort uitgetelde smartphone: de accu is leeg en moet voortdurend aan de voeding.

Deze begroting laat zich het beste typeren als fopspeenbegroting. Het Kabinet zet in op koopkrachtherstel. Iedereen een plusje. Iedereen een fopspeen. Een plus voor de hoge inkomens van de VVD. Een plus voor de middeninkomens van de PvdA. Nemen kiezers met die fopspeen genoegen? Zetten ze voor een plusje hun jarenlange onvrede aan de kant? Gaat die fopspeen er misschien direct na de verkiezingen weer uit?

En waarom krijgen minima er niets bij? De PvdA voert een rechtse koers en laat de minima links liggen! De mensen die het het moeilijkst hebben en die ook in de afgelopen jaren flink de pijn hebben gevoeld van de economische crisis, krijgen er niets bij.

Poli

Voorzitter, ik rond af.

Zoals ik in het begin al zei: het Kabinet is een soort uitgetelde smartphone. De accu is op en moet voortdurend aan de voeding. Wat ons betreft mag de telefoon worden ingeruild voor een nieuw model.

Dank u wel.