Commissie verwijst zes lidstaten naar het Hof van Justitie wegens het niet omzetten van EU-regels met betrekking tot herstel en afwikkeling van banken
De Europese Commissie i heeft besloten Tsjechië, Luxemburg, Nederland, Polen, Roemenië en Zweden naar het Hof van Justitie i te verwijzen wegens niet-omzetting van wetgeving met betrekking tot herstel en afwikkeling van banken (BRRD).
Deze richtlijn (2014/59/EU) is een zeer belangrijk onderdeel van het regelgevingskader dat werd ingevoerd om in de nasleep van de financiële crisis een veiligere en gezondere financiële sector te creëren. Zij is ook belangrijk voor de bankenunie van de EU. De nieuwe BRRD-regels rusten de nationale autoriteiten met de noodzakelijke instrumenten en bevoegdheden uit voor het lenigen en beheren van de nood of het faillissement van banken of grote beleggingsondernemingen in alle lidstaten van de EU. Doel is ervoor te zorgen dat banken die op de rand staan van insolventie kunnen worden geherstructureerd zonder dat de belastingbetalers voor failliet gaande banken hoeven te betalen om de financiële stabiliteit te beschermen. Daartoe voorzien de regels er onder meer in dat de aandeelhouders en crediteurs van de banken hun deel van de kosten betalen via een "bail in"-mechanisme. Het is van cruciaal belang dat dergelijke regels in alle lidstaten zijn ingevoerd. De termijn voor de omzetting van deze regels in nationaal recht was 31 december 2014 (zie het volledige persbericht: IP/14/2862).
De Commissie heeft op 28 mei 2015 aan 11 EU-lidstaten i een met redenen omkleed advies gezonden (IP/15/5057) en hen gevraagd de BRRD om te zetten. Aangezien de nieuwe regels in zes EU-lidstaten niet volledig werden omgezet, worden die lidstaten nu naar het Hof verwezen.
Bij verwijzingen naar het Hof wordt ten minste een dwangsom per dag opgelegd totdat omzetting heeft plaatsgevonden. Het bedrag van dergelijke dwangsommen wordt op zo'n wijze berekend dat rekening wordt gehouden met de betalingscapaciteit, de duur en de ernst van de inbreuk van de betrokken lidstaat. De Commissie kan besluiten deze zaak in te trekken ingeval een lidstaat de betrokken EU-regels implementeert.
Achtergrond:
Sinds 2008 heeft de Europese Commissie een aantal maatregelen aangenomen om voor de stabiliteit van de financiële en bankdiensten te zorgen. De Richtlijn herstel en afwikkeling van banken (BRRD) is in het voorjaar van 2014 aangenomen om de autoriteiten te voorzien van uitgebreide en effectieve regelingen om failliet gaande banken op nationaal niveau aan te pakken, alsook samenwerkingsregelingen om grensoverschrijdende bankfaillissementen aan te pakken (zie het volledige persbericht: IP/12/570). Voor lidstaten die deel uitmaken van de eurozone of deelnemen aan de bankenunie is omzetting van de BRRD onontbeerlijk wil het Gemeenschappelijk Afwikkelingsmechanisme werken, omdat in veel gevallen beslissingen van de Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad i moeten worden geïmplementeerd op basis van nationaal recht dat de BRRD omzet.
Op grond van de BRRD moeten banken herstelplannen opstellen om financiële nood te boven te komen. Ook wordt aan de autoriteiten een reeks bevoegdheden verleend om zich in de bedrijfsvoering van banken te mengen om te vermijden dat zij failliet gaan. Als zij toch met faillissement worden geconfronteerd, beschikken de autoriteiten over uitgebreide bevoegdheden en instrumenten om hen te herstructureren en volgens een duidelijk omschreven hiërarchie verliezen aan aandeelhouders en crediteuren toe te wijzen. Zij hebben de bevoegdheden om plannen te implementeren om failliet gegane banken zo af te wikkelen dat hun meest kritieke functies beschermd zijn en dat wordt vermeden dat de belastingbetalers hen moeten redden.
Het is precies geregeld hoe de autoriteiten van het land van herkomst en het land van ontvangst van bankgroepen in alle fasen van de grensoverschrijdende afwikkeling, gaande van de afwikkelingsplanning tot de afwikkeling zelf, dienen samen te werken, met een belangrijke rol voor de Europese Bankautoriteit i om in geval van meningsverschillen te coördineren en te bemiddelen.
Er worden momenteel ook nationale afwikkelingsfondsen opgericht. Voor wat betreft de lidstaten van de eurozone worden deze fondsen vanaf 2016 door het Gemeenschappelijk Afwikkelingsfonds vervangen.
De BRRD wordt momenteel verder aangevuld met technische regels die door de Europese Bankautoriteit over een aantal onderwerpen zijn ontwikkeld, waaronder concrete informatievereisten voor herstel- en afwikkelingsplannen en waarborging van accurate waarderingen van activa en verliezen op het moment van afwikkeling.
Voor meer info, zie MEMO/14/297 en MEMO/14/597.
Met betrekking tot de besluiten van het inbreukpakket van oktober 2015: MEMO/15/5826
Met betrekking tot de algemene inbreukprocedure, zie MEMO/12/12
Voor meer informatie over inbreukprocedures:
http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_en.htm
IP/15/5827
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |