Deze week: radicalisering, Iran deal, Oekraïne, bankensector

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 19 oktober 2015, 17:39.

De leden stemmen op maandag over een resolutie over de preventie van radicalisering en jihad rekrutering van jonge Europeanen door terroristische organisaties. Het Europese bankwezen en financiële stabiliteit wordt besproken in de commissie Economische en monetaire zaken. De commissie Buitenlandse zaken bespreekt de strategie van de EU ten aanzien van Iran na het nucleaire akkoord. Een EP-delegatie reist af naar Oekraïne om de lokale verkiezingen te observeren op 25 oktober.

Leden van de commissie Burgerlijke vrijheden stemmen op maandag over een resolutie over hoe radicalisering en jihadrekrutering van jonge Europeanen door terroristische organisaties kan worden voorkomen. Bestrijding van radicalisering online en in de gevangenissen en de verbetering van de uitwisseling van informatie over geradicaliseerde Europeanen, zijn belangrijke punten van de resolutie.

Op maandag debatteert de commissie Economische en monetaire zaken over het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme met de Voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Europese Centrale Bank, Danièle Nouy. Doel van het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme is het verzekeren van de veiligheid van het Europese banksysteem en financiële stabiliteit.

De strategie van de EU ten aanzien van Iran na het nucleaire akkoord wordt ook op maandag in een openbare hoorzitting met deskundigen besproken.

Een delegatie van het EP is in Oekraïne van donderdag tot maandag om de lokale verkiezingen van 25 oktober te observeren.

De drie films die strijden om de LUX-filmprijs 2015: Mediterranea, Mustang en Urok zullen tijdens de Lux Filmdagen worden vertoond op filmfestivals en in speciale vertoningen en evenementen in heel Europa. De drie finalisten worden ondertiteld in alle 24 officiële talen van de EU.

Verder bereiden de fracties de plenaire vergadering in Straatsburg van 26-29 oktober voor.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20151019STO98322